L’espiral de la llibreta Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

8-M: Petit homenatge a les nostres mares i àvies

Fins a 1978, les dones no podien obrir un compte bancari

2
Es llegeix en minuts
8-M: Petit homenatge a les nostres mares i àvies

Nena, no vagis a l’escola, que ha caigut una gran nevada. Total, per què necessites tu escoltar una altra vegada la cançoneta, per què, «Espanya limita al nord amb el mar Cantàbric i les muntanyes del Pirineu, que la separen de França...». Nena, aprèn a sargir els forats dels mitjons; aprèn a cuinar patates de set maneres diferents. La missa en llatí i les flamarades del pecat. No tornis prenyada a casa, no ens tiris la vergonya a sobre. Nena, ves preparant-te l’aixovar, brodant la gira dels llençols amb les floretes juntetes del paradís, perquè de seguida passaràs de la tutela paterna a la del teu marit, com si fossis menor d’edat o una miqueta dement. I aquesta, ¿es va quedar soltera? Serà rareta. O gallimarsot.

Nena, mira què diu el Fuero del Trabajo: «L’Estat alliberarà la dona casada del taller i la fàbrica». Tampoc podràs obrir un compte corrent al teu nom ni heretar béns ni treure’t el DNI sense el permís del teu sant marit, però res d’això importa, ja que la llavor brotarà al teu ventre malgrat el mètode Ogino. Ja ho diu el metge i jesuïta Federico Arvesú: «L’organisme d’una dona està disposat al servei d’una matriu, mentre que l’organisme d’un home es disposa per al servei d’un cervell». Seràs mare abnegada i dona sol·lícita. En la salut i en la malaltia. Obeeix i perdona. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

ADULTERI I DIVORCI

¿Desig?, ¿qui ha parlat de desig? Deixa’t de bestieses i llegeix-te l’article 449 del Codi Penal, que estarà vigent fins a 1978: «Cometen adulteri la dona casada que jeu amb home que no sigui el seu marit, i el que jeu amb ella, sabent que està casada». Tampoc podreu divorciar-vos fins a 1981. 

Dents de llet. Galteres i xarampions. Marits que no hi són o estan a les seves coses o tornen tard a casa perquè els nens ja estiguin sopats, al llit i no emprenyin. Mama, explica’m un conte. Cus genolleres. Galledes amb roba en remull fins que van arribar les rentadores automàtiques. Ves omplint la llibreta del cupó Estalvi de la Llar, exigeix-lo en les teves compres. Renta de pedres les llenties. Multiplica els pans i els peixos.

Notícies relacionades

Un bon dia, en les rares hores mortes que t’has concedit, miraràs a través de la finestra, que dona al carrer bulliciós o al pati interior, i pensaràs en tu. Amb sort, percebràs una pensió no contributiva. Ja farà dècades que els pollets van volar del niu, i els teus nets estaran acabant els estudis. Com ha passat la vida, et diràs. Potser amb l’íntima satisfacció de saber que vas educar les teves filles perquè no continuessin filant a la mateixa filosa.

Un brindis aquest 8-M per les nostres mares i àvies. Gràcies.