Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

L’impacte de ChatGPT

¿Com afectarà la irrupció i l’evolució de la intel·ligència artificial els pròxims anys?

3
Es llegeix en minuts
L’impacte de ChatGPT

 La intel·ligència artificial (IA) és una de les tecnologies més fascinants i revolucionàries del nostre temps. Des de l’automatització de tasques fins a la millora de l’eficiència en els processos de negoci, la IA ha demostrat que és una eina poderosa per a la humanitat. Un exemple d’això és ChatGPT, un model de llenguatge desenvolupat per OpenAI, que ha aconseguit canviar el paradigma sobre les capacitats dels robots de xat, i s’ha arribat a convertir en pocs mesos en una eina indispensable per a una gran quantitat d’aplicacions i projectes que no s’havien anticipat en el moment de la seva conceptualització.

En els pròxims anys, la irrupció i evolució de l’IA continuarà expandint-se i afectant una varietat més gran d’indústries i sectors. La IA es farà servir cada vegada més en l’automatització de tasques repetitives i en l’optimització de processos en sectors com la fabricació, la logística, l’atenció mèdica i la banca. A més, també s’espera que la IA tingui un impacte significatiu en la millora de l’eficiència i la qualitat en la presa de decisions, així com en la generació de continguts digitals de tot tipus, fet que augmentarà la qualitat i productivitat de les empreses i treballadors que es recolzin en les esmentades tecnologies.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

No obstant, també hi ha preocupacions legítimes sobre com afectarà la IA en l’ocupació i la societat en general. A mesura que la IA reemplaça els treballadors humans en algunes tasques, és probable que es produeixi una disminució en la demanda de certs tipus de llocs de treball. Per tant, és important que la societat es prepari per a aquests canvis i desenvolupi estratègies per garantir que la IA s’utilitzi de manera responsable i ètica.

A més de l’impacte en l’ocupació i la societat, un altre tema important a considerar és l’accés a la informació i la capacitat de processament necessàries per a la implementació de la IA d’avantguarda.

Si bé els models d’IA, en els quals es basa ChatGPT, així com la innovació que s’hi aplica estan a l’abast de la majoria, el seu èxit es basa principalment en les grans quantitats d’informació utilitzades per a l’«entrenament» així com la ingent mida del model que es fa servir, que podem traduir principalment en una enorme capacitat de processament, sobretot per a la conceptualització, l’entrenament i també per a l’ús massiu.

Desafortunadament, aquest accés sovint està limitat a només les empreses i organitzacions amb més recursos. Aquesta situació comporta el risc de crear un monopoli en la innovació i l’accés a la IA d’avantguarda, cosa que pot tenir conseqüències negatives per a la igualtat d’oportunitats i la competitivitat en el mercat.

Notícies relacionades

Per tant, és important garantir que la IA sigui accessible per a totes les empreses i organitzacions, independentment de la mida i els recursos que tinguin. Això podria incloure la creació de programes i polítiques que donin suport a les petites empreses i organitzacions sense finalitats de lucre en la implementació de la IA, mesures de regulació i/o supervisió, així com la promoció de la col·laboració i la compartició de recursos entre les empreses i organitzacions de diferents mides a fi de beneficiar-se mútuament de la seva escala conjunta.

En conclusió, estem davant d’una gran revolució tecnològica, de gran impacte en la societat i en els models productius. Com tota revolució, presenta grans oportunitats i reptes de transformació que haurem de saber gestionar. Jo personalment soc optimista, respecte a la nostra capacitat per innovar i saber aprofitar positivament els avenços tecnològics per millorar la vida de les persones i crear un futur més prometedor per a tothom. Per a mostra un botó. Aquest article ha sigut escrit majoritàriament per ChatGPT (les meves edicions en negreta), al qual he hagut de guiar mínimament mitjançant preguntes (4-5 ‘prompts’) i únicament revisar/editar per donar-li el toc personal.Benvinguts a la revolució de la IA, aprofitem-la al màxim.