Article de Joaquim Coll Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

¿Hi tornaran?

Amb la reforma de la malversació estem davant una espifiada jurídica, resultat de les presses, similar a la llei del ‘només sí és sí’

1
Es llegeix en minuts
¿Hi tornaran?

Toni Albir/EFE

Al final de la seva columna d’ahir, el periodista Sergi Sol acaba amb una amenaça directa provinent del món d’ERC: «Si [Jové i Salvadó] entren a la presó, hi tornarem». Sol afirma que amb el fracàs de la reforma de la malversació s’ha esquerdat la confiança entre els dos costats de la taula de diàleg. No només critica la interpretació que n’ha fet el Suprem, sinó, sobretot, les declaracions posteriors del Govern espanyol, negant que el seu desig fos que els acusats en sortissin indemnes, desmarcant-se així de les duríssimes crítiques que li havia fet el PP. Doncs bé, és important remarcar diverses coses. Primer, la Sala Segona del Penal, presidida per Manuel Marchena, no s’ha inventat res, ja que existeix una jurisprudència molt consolidada sobre el terme ‘lucre’. Que no hi hagi enriquiment propi no significa absència de lucre. Perquè una reforma incorporés aquest fet com a atenuant a la malversació, s'hauria d'haver redactat, si de cas, redefinint el concepte mateix d'ànim de lucre, en lloc del confús nou articulat.

Estem, doncs, davant una espifiada jurídica, resultat de les presses, similar a la llei del ‘només sí és sí’. Segon, la formació que va presentar l’esmena al Congrés va ser ERC. L’autoria política del text és de Gabriel Rufián, i és evident també que el portaveu dels Comuns, Jaume Asens, que presumeix de ser un gran jurista, hi estava involucrat i va treballar per superar les reticències que el tema generava a UP. El PSOE, encara amb dubtes pel possible cost electoral, també la va recolzar. Per tant, tot i que és veritat que el Suprem s’ha pronunciat de manera molt crítica, sobretot per la supressió de la sedició, i Marchena ha aprofitat per reivindicar els fonaments de la sentència del procés, el problema no són els jutges. Si ha sortit malament és per una tècnica jurídica deficient, i la responsabilitat recau en ERC. Sol conclou que, si Jové i Salvadó entren a la presó, hi tornaran. Seria bo que aclarís a què es refereix, ja que dubto molt que l’ambient sigui propici per a una altra «batalla d’Urquinaona».

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web