Article de Rafael Vilasanjuan Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Funerals als llimbs

A Síria i Turquia quedaran milers de víctimes sense identificar, però és hora de proporcionar abric, aliments, assistència mèdica i suport econòmic per subsistir a totes les persones que sí que han quedat amb vida

1
Es llegeix en minuts

Si hi ha una cosa més cruel que unterratrèmol és que el sotrac passi en una zona devastada per una guerra que dura més d’una dècada. Els sismes no coneixen altres fronteres que les falles que divideixen el subsol, però a la superfície han afectat dos països sense diferenciar les línies traçades al mapa. A tots dos costats, els efectes han esbudellat edificis, carreteres i vies, i han deixat el compte de víctimes mortals en augment. A la zona de Turquia, mentre es comença a buscar culpables i detenir constructors que mai van estar ben controlats per l’administració, la realitat és que junt amb els morts oficials en quedaran molts sense identificar. Hi ha milions de sirians que van fugir de la violència al seu país, la majoria vivien sense registrar: no eren ciutadans turcs, i tampoc se’ls reconeixia com a refugiats. Vivien als llimbs i molts d’ells hauran quedat sepultats sense que ningú pugui reclamar la seva absència.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

A l’altre costat, a Síria, tot i que les tremolors van afectar menys poblacions, la major part s’ha produït als últims reductes rebels. Sotmesos a atacs constants per la guerra, des d’Alep fins a Idlib ja només queden ruïnes. Tret els estralls globals de la covid-19, el terratrèmol és probablement la pitjor catàstrofe del segle. Els pocs cossos que encara es puguin trobar amb vida sota la runa podem considerar-los un miracle, aquella fase de rescat ja queda enrere. Quedaran milers de víctimes sense identificar, però és hora de proporcionar abric, aliments, assistència mèdica i suport econòmic per subsistir a totes les persones que sí que han quedat amb vida. L’ajuda ha d’arribar a tothom, als que són a Síria sense importar a quin costat del conflicte hagin quedat i a Turquia; junt amb la població afectada local cal garantir també un registre al mapa dels que van arribar fugint de la guerra veïna. Després del terratrèmol, una treva humanitària és l’únic que pot garantir a milions de persones que no acabin també morint als llimbs.