La foguera | Article de Juan Soto Ivars Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

L’esvàstica del ‘Zona Franca’

Em sembla inenarrable que s’acomiadi un humorista per la lectura literal d’una ironia

2
Es llegeix en minuts
L’esvàstica del ‘Zona Franca’

ACN/SÍLVIA JARDÍ

L’acomiadament de Manel Vidal de TV-3 per fer un acudit amb una esvàstica en el programa ‘Zona Franca’ m’ha semblat una decisió una mica nazi. Aclareixo que utilitzo l’adjectiu exactament igual que Vidal va utilitzar l’esvàstica: en el sentit figurat i com a exageració paròdica. Però a més i perquè quedi meridianament clar i dins els límits de la Constitució, ho recalco: jo no estic acusant Sigfrid Gras, director de TV-3, de matar sis milions de jueus. ¡Ni tan sols l’acuso de matar un milió de jueus!

Manel Vidal tampoc va dir-li «nazi» al PSC. El mateix que faig jo aquí amb el llenguatge, jugar amb ironia i exageració, va fer ell amb aquesta «polèmica imatge». A través de la hipèrbole, l’acudit significava que la posició del PSC respecte de la independència és extremadament autoritària i dretana, i utilitzava el dibuix de l’esvàstica com a recurs gràfic d’aquest extrem. Final de la cita.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Jo no estic d’acord amb Vidal, em trobo més pròxim a la postura del PSC que a la dels partits independentistes amb aquesta qüestió, però em sembla inenarrable que s’acomiadi un humorista per la lectura literal d’una ironia. ¿O no va ser només per això? Hum. Tinc la sospita que la direcció de TV-3 hauria sigut menys rigorosa (menys nazi, menys gihadista, menys estalinista, nord-coreana, castrista, castradora, posi vostè les hipèrboles que li agradi) si certa marca de cervesa de color verd no hagués trencat el patrocini amb el programa aquesta mateixa setmana. Va ser per un ‘escrache’ digital motivat per la impertinent manera de saludar que tenen en aquest programa.

Que hi ha un humor indepe que es basa a dir-li «dreta» a tot el que no li faci el joc a l’escalf identitari, i que aquest humor pot arribar a ser poc graciós per a la meitat dels catalans que financem TV-3, i que la línia editorial del ‘Zona Franca’ no reflecteix la pluralitat ideològica del poble català, que en les últimes eleccions va votar més Vox que la CUP, és veritat. Tanmateix, acomiadar un còmic per un acudit pujat de to és com acomiadar l’home del temps per errar el pronòstic. Ha dit Gras que es pot jugar amb els límits de l’humor a TV-3, però no traspassar-los. El problema, senyor Gras, és que no és possible saber que has superat el límit fins que no t’acomiada la direcció per un acudit. Solució: que suprimeixin l’humor a TV-3. Ja fa riure prou el ‘Telenotícies’.

Temes:

TV-3