NEWSLETTER

Les periodistes i el ciberassetjament

1
Es llegeix en minuts
Les periodistes i el ciberassetjament

Manu Mitru

Sara González és una de les firmes de referència de la secció de política d’EL PERIÓDICO. En aquesta condició coneix de prop diversos episodis de ciberassetjament a les xarxes a càrrec de formacions polítiques i de dirigents que han volgut condicionar les periodistes pressionant-les amb insults, amenaces i tota mena d’infàmies sobre la seva condició de dones i sobre la seva vida privada. Aquest dilluns, González va ser la impulsora d’un acte modèlic al Parlament de Catalunya en el qual diverses associacions (Col·legi de Periodistes, Sindicat de Periodistes, Associació de Dones Periodistes, Grup Ramon Barnils) i professionals (Cristina Puig, Gemma Herrero, Mònica Terribas, Ariadna Oltra i Laura Aznar) van denunciar aquesta forma d’atac a la llibertat d’informació que en massa ocasions hem normalitzat i hem respost amb la indiferència i no amb la denúncia.  

Notícies relacionades

Diverses conclusions a anotar: hi ha prou legislació perquè les denúncies davant la policia siguin efectives; deixar de mirar les xarxes pot ser una manera individual de supervivència, però no és la resposta que cal donar des de les empreses i les institucions; el biaix de gènere és molt accentuat en aquest cas, de manera que el que els passa als homes no és comparable; i la que em sembla més rellevant en boca d’Ariadna Oltra: el ciberassetjament, com la resta de violències contra les dones, és una qüestió de protecció dels drets humans, i els drets humans no es debaten des de la confrontació ideològica, es defensen de manera transversal. 

Els polítics no són aliens a aquest masclisme que de manera lenta però infrangible anem desconstruint en les societats avançades democràticament. Potser ha arribat el moment de posar noms i cognoms a aquest tipus de pràctiques que, com totes les formes de violència contra les dones, no coneix ideologies ni generacions. La valentia de la Sara i de les companyes que van intervenir a l’acte del Parlament hauria de ser un esperó perquè algunes formacions polítiques expulsessin dels seus òrgans de direcció els ciberassetjadors per acció i per omissió. I en algun cas de sobres conegut, sorprenentment, són dones. 

Temes:

Parlament