Apunt Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Mani desactivada

Ni ERC ni els protagonistes de la cimera sortiran perjudicats. Però hi haurà un beneficiari, el sector pragmàtic de Junts

1
Es llegeix en minuts
Mani desactivada

Ricard Cugat

Qui podia pensar que seria tan fàcil desactivar la manifestació contra la cimera franco-espanyola del dia 19. Tot va començar amb quatre tuits que reclamaven una autèntica demostració de força davant les mil i una maleïdes claudicacions independentistes. Al veure que la idea semblava arrencar, els de sempre van pensar que si l’encapçalaven, se n’aprofitarien i podrien desviar impunement el sentit de la protesta per dirigir-la contra Esquerra Republicana, infantilment considerada per la presidenta de Junts i els seus afins com el principal, si no l’únic obstacle, per culminar la independència. Però vet aquí que aquesta vegada les dues filials de JxCat, l’ANC i el Consell per la República, van haver d’acceptar l’enverinada companyia d’Òmnium Cultural, filial dels rivals. ¿Com s’explica, què ha passat a Òmnium perquè ara vagi contra ERC? Molt senzill, és que ERC ja tenia previst afegir-se a la protesta. Sense que l’estrambòtic acte unitari de l’independentisme impedeixi al president Aragonès fer moixaines a les màximes autoritats franceses i espanyoles. Els que pensaven aprofitar l’ocasió per tornar a encendre la metxa han constatat com de fàcil que és apagar-la amb una goteta de micció.

¿A favor o en contra de què va la mani? Ni els bizantins més conspicus sabrien desenredar l’embolic. En qualsevol cas, queda clar que no va contra Esquerra, ergo tampoc contra el soci d’Esquerra que presideix Espanya ni, més ergo, contra el seu convidat Macron. I menys encara, és clar, contra la infraestructura més important de l’Europa dels nostres dies. Aquest cop, la tan reclamada unitat independentista recolza la tesi socialista de tornar a la normalitat a Catalunya. Tal com pinta, ni ERC ni els protagonistes de la cimera en sortiran perjudicats. Però hi haurà un beneficiari, el sector pragmàtic de Junts, que veu en aquesta declaració d’impotència de Laura Borràs una oportunitat per tornar a la cleda, entendre’s de nou amb ERC, i a veure si tornen a sucar sense arriscar-se.