Article de Núria Agell Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Cap a una IA centrada en les persones

Hem d’anar cap a una intel·ligència artificial que millori les nostres capacitats i ens situï en el centre de l’evolució tecnològica

2
Es llegeix en minuts
Cap a una IA centrada en les persones

La intel·ligència artificial aporta canvis increïbles a la nostra societat. En l’educació, la medicina, les empreses, els bancs... els ràpids avenços de la intel·ligència artificial estan transformant les nostres vides. Actualment, trobem robots quirúrgics basats en IA, sistemes recomanadors de productes de tot tipus –que, fins i tot, ens ajuden a buscar els millors regals basant-se en el perfil dels nostres amics–, sistemes financers que permeten fer prediccions molt acurades; inclòs, sistemes intel·ligents que ens poden escriure textos basant-se en els nostres interessos. Vivim envoltats de sistemes intel·ligents als que els podem demanar, parlant, que obrin les portes o que la casa tingui la temperatura adequada. Intel·ligència artificial que connecta els nostres telèfons intel·ligents amb l’alarma o la porta del nostre domicili, que ens fa la llista de la compra, que ens avisa quan el cotxe està carregat i que ens ajuda a buscar quin camí hem seguir per moure’ns per una ciutat desconeguda. I més enllà d’això, només s’intueix que la intel·ligència artificial pot portar avenços encara inimaginables. Tenim bones teories, i les millores en els processadors i l’ampliació de la capacitat d'emmagatzematge de dades farà que l’IA ens aporti solucions en situacions que gairebé ningú espera.

No obstant, també és ben conegut que tots aquests canvis deguts a la intel·ligència artificial porten inclosos molts riscos. Des de riscos associats a la privacitat de les dades personals a la falta de transparència, la proliferació de notícies falses, la potenciació dels biaixos existents en la nostra societat i també el creixement de les desigualtats. I –com no dir-ho– riscos en l’automatització armamentista.

Notícies relacionades

Però ¿què es proposa per tal d'evitar aquests problemes? ¿Cap a quina direcció ha d’avançar la intel·ligència artificial? El que proposen els científics és una IA centrada en les persones, una IA que potenciï les nostres capacitats tant a nivell d’automatització de les tasques rutinàries com a nivell de la presa de decisions. És a dir, hem d’anar cap a una intel·ligència artificial que no reemplaci les persones, però que millori les nostres capacitats i ens situï al centre de l’evolució tecnològica. Una intel·ligència artificial oberta, basada en una clara legislació i que contempli el desenvolupament de tècniques que permetin encriptar les dades personals i treballar de forma segura. Una intel·ligència artificial que ajudi la humanitat a innovar i a desenvolupar estratègies i solucions més clares als reptes que tenim plantejats.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

I tot això només s’aconseguirà quan les persones, empreses i institucions es facin responsables dels sistemes intel·ligents que utilitzen i partícips del disseny dels productes basats en intel·ligència artificial. A més de ser capaços d’introduir en aquests sistemes intel·ligents, no només les seves preferències o interessos, sinó també els valors ètics, socials i de sostenibilitat que volem que la nostra societat mantingui.