L’espiral de la llibreta Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La llei del ‘només sí és sí’ i les pastilles del fre

Al pandemònium, totes les parts semblen haver-se instituït en advocats del diable

2
Es llegeix en minuts
La llei del ‘només sí és sí’ i les pastilles del fre

Hi ha dies en què et despertes amb més ganes de llegir que d’escriure, però no pots llegir perquè has de guanyar-te el pa nostre de cada dia, dona’ns-el avui. Hi ha dies que, per ganes, et llegiries fins a l’etiqueta del xampú o els rètols dels vehicles que transiten sobre l’asfalt, a l’altre costat de la finestra: «Grúas Lancha», «Albatros construcción», «Alcacer Mas S.L., Parets del Vallès». Però has d’escriure, prendre el pols del món amb una ‘polaroid’. Cafè, premsa, la ràdio. Busques un tema sense gaires ganes de posar-te en jardins, però acabes tirant-te a una piscina de lava incandescent perquè, total, què més dona, la sang ja et bull quan escoltes que el lletrat defensor d’un dels membres de ‘La manada’ ultima un recurs per sol·licitar la reducció de la pena... Però, ¿què està passant? ¿Ens hem tornat bojos? ¿S’ha convertit la llei del ‘només sí és sí’ en un colador? Almenys en 15 casos, els condemnats per delictes contra la llibertat sexual s’han vist beneficiats per la nova legislació, que va entrar en vigor el 7 d’octubre.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Advocats del diable

Notícies relacionades

Ni soc jurista ni pretenc coronar-me amb el títol de fallera gran del tertulianisme. Tan sols fa un parell de dies que intento comprendre la barrabassada respecte de l’anomenada llei de garantia integral de llibertat sexual, i he tret en clar més dubtes que certeses. ¿Està mal redactada la llei? Crec que no. ¿Té errades? Sembla que hauria faltat una disposició transitòria per evitar que els condemnats per aquests delictes en treguin profit. ¿Hi va haver presses per penjar-se medalles? Pot ser. ¿Actuen els jutges de mala fe? Tampoc; estan obligats a defensar el principi de retroactivitat favorable de les normes penals. ¿Hi va haver advertències prèvies dels experts sobre el que podria ocórrer? Sí. Llavors, ¿què passa? En aquest tremend pandemònium, totes les parts semblen haver-se instituït en advocats del diable; és a dir, en contradictors d’una bona causa.

¿Masclisme judicial?

Ja som grandets i sabem que la magistratura és de natural conservadora, que seran ben pocs els jutges que amaguin la samarreta de Kortatu sota la toga. Però d’aquí a posar tota la judicatura a la saca del masclisme hi ha un precipici. Pots fer-ho a la tertúlia del bar, però no quan ocupes un càrrec governamental. Però tampoc és cert que s’estigui linxant els jutges per encobrir un error. Convindria que trepitgéssim el fre fins a cremar les pastilles. Si la llei no funciona, es canvia. Que unifiquin criteris la Fiscalia i el Suprem al més aviat possible. L’assumpte és massa seriós com per posar-hi traves o etiquetes de gènere, perquè tots, homes i dones, volem que les nostres filles tornin a casa sanes i estàlvies.