La foguera Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Insulina gratis: la bossa o la vida

Un usuari va verificar un perfil fals de la farmacèutica Eli Lilly per anunciar que la insulina que processen seria gratuïta. Caiguda borsària i 14.000 milions de dòlars perduts en un dia

2
Es llegeix en minuts
Insulina gratis: la bossa o la vida

Els Yes Men van ser pioners en el que avui es coneix com troleig. Activistes compromesos amb la broma, amb l’art i amb la justícia, es van dedicar durant els primers anys d’internet a crear pàgines webs iguals que les de grans empreses, i esperaven que algun periodista o gestor cultural cliqués la casella de ‘contacte’. Un cop els contactaven, els Yes Men acudien de pressa als mitjans o a conferències per a milionaris disfressats de directius de les companyies

Ho van fer amb Dow Chemical, l’empresa que va absorbir la major part dels actius de la companyia que va provocar la catàstrofe a Bhopal, l’Índia, el 1984. La xifra total de morts es calcula en uns 25.000 per la fuga d’isocianat de metil que, corrent des de la factoria mal cuidada fins als pobles circumdants a cavall de la brisa, va exterminar els seus habitants com en una fantasia lúbrica de Heinrich Himmler. 

Anys després, i apagat el foc mediàtic que van provocar les imatges grotesques de nens violeta abraçats als cadàvers de les seves mares, els supervivents i els parents tot just havien rebut una indemnització, després d’un judici que feia pudor de pressió del poder financer encara més de la que va arribar a fer la factoria de Bhopal. De manera que els Yes Men van crear la falsa web de Dow Chemical el 2004, i un es va presentar en una entrevista de la BBC, fent-se passar pel responsable.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Va dir, davant una audiència estupefacta, que Dow Chemical liquidaria l’empresa responsable i repartiria els diners entre les víctimes, destinant-ne una altra part a netejar la terra contaminada per les seves accions. Durant els 23 minuts següents, les accions de Dow Chemical van caure un 4,24% i van deixar un forat de més de 2.000 milions de dòlars en el seu valor de mercat. Immediatament va sortir la veritable Dow Chemical a negar-ho: no liquidarien l’empresa, i molt menys repartirien diners entre aquests indis morts de gana que ells mateixos havien destruït.

Notícies relacionades

És el que els Yes Men volien: que Dow Chemical mostrés la seva veritable cara. I ho van aconseguir

No he pogut evitar recordar-ho al saber que, durant el breu lapse en què les verificacions blaves de Twitter han costat vuit dòlars a l’any, un usuari va verificar un perfil fals de la farmacèutica Eli Lilly per anunciar que la insulina que processen seria gratuïta. Un 4% de caiguda borsària i uns 14.000 milions de dòlars perduts en un dia.

Temes:

Borsa Twitter