Article d’Agnès Marquès Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Vocalitza, cony, vocalitza

D’una manera molt divertida les noies es fiquen amb aquesta nova manera de cantar de molts artistes urbans que canten com amb la boca semioberta

1
Es llegeix en minuts
Vocalitza, cony, vocalitza

Si no l’heu vist encara busqueu a la xarxa «vocalitza» i segur que entre els primers resultats apareix el videoclip viral de les últimes hores. Un grup de noies cantant una cançó extremadament encomanadissa amb un missatge diàfan: «vocalitza, cony, vocalitza». D’una forma molt divertida les noies es fiquen amb aquesta nova manera de cantar de molts artistes urbans que canten com amb la boca semioberta, sense vocalitzar. Una moda molt estesa que fa pràcticament incomprensible les lletres de les cançons i que els nens creixin pensant que les esses finals són una espècie de tradició d’antiga que morirà amb els seus pares. A mi, a casa, una graciosa petitona de cinc anys em corregeix la vocalització: «és ‘ocupá olvidando tu male’, mami». Com amb una patata a la boca, diu la cançó mentre al videoclip apareixen uns ballarins disfressats de patata. ¡Hilarant! Sobretot per a aquells que vam créixer durant els 90 a Barcelona quan, sens dubte, es va viure el millor (pitjor) moment d’expansió del ‘pijo’ que parlava, dèiem llavors, amb una pilota a la boca. Una cançó artificial una mica hipnòtica i addictiva, alhora que marejadora. Era difícil mantenir el tipus durant una conversa seriosa. No sé què ha passat amb aquesta cançó. O hi ha menys ‘pijos’ o se n’han adonat.

Al darrere del tema ‘Vocaliza, coño, vocaliza’ estan l’artista Pepper Solana i l’‘alma mater’ del projecte Jorge Pérez i la seva marca artística Mucha pepper, que es defineix com una reacció musical necessària davant el masclisme, la banalitat, la injustícia i el mal gust, diuen, de la música urbana actual. I unes lletres, això és el que més m’agrada, que van una mica més enllà de «iots, culs i anells de casament». Que, total, perquè no se’ls entengui gairebé que tant fa, però no queda més remei que aplaudir la iniciativa i que un gran tema així s’hagi fet viral. Hi ha esperança, sobretot perquè la seva música, expliquen, vol acollir tots aquells joves que no se senten representats pels cànons d’estètica, vida i aspiracions d’aquesta música urbana que no es vol deixar entendre.