NEWSLETTER Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Cas Lesmes: última oportunitat per evitar el ridícul

1
Es llegeix en minuts
Cas Lesmes: última oportunitat per evitar el ridícul

En el termini màxim d’una setmana sabrem si Espanya evita el monumental ridícul de tenir dos dels seus principals òrgans constitucionals caducats a l’espera de la seva renovació. Pedro Sánchez va donar aquest dilluns un cop d’efecte després de la renúncia de Carlos Lesmes a la presidència del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Algun dia sabrem per què ha trigat tant a veure l’evident, que la situació de la institució que presidia era insostenible però des de fa quatre anys, no quatre dies. Sánchez va actuar amb rapidesa i, segons sembla, Alberto Núñez Feijóo va acudir amb voluntat d’aproximar posicions, sabedor que aquest assumpte anava minant lentament i inexorablement la seva fama de bon negociador capaç d’ordir consensos. La pressió del sector més conservador de la magistratura, els que entenen la justícia com un dels principals terrenys de disputa del que anomenen la guerra cultural, l’estava portant a un atzucac que no es pot permetre per arribar en condicions a la presidència del Govern.

És legítim proposar sistemes alternatius per a l’elecció dels jutges, però no pot ser a canvi de bloquejar la seva renovació fins que es tingui la majoria per aconseguir-ho. Els procediments cal respectar-los sempre, no només quan van a favor dels mateixos interessos. 

Notícies relacionades

I els mateixos jutges haurien de ser també conscients que aquest tipus de derives els van allunyant del conjunt de la societat que no necessita més problemes dels que tenen. Els que defensen que els jutges han d’elegir els jutges que els governen perden gairebé tota la raó quan pressionen als polítics per preservar els seus interessos i la seva influència en el nomenament de determinats càrrecs.

L’encallament en la renovació del CGPJ i del Tribunal Consitucional col·loca una mica Espanya en la mateixa situació en la qual hi ha Polònia i Hongria, en quarantena pel que molts a Brussel·les consideren que és el seu allunyament del cabal comunitari, les mínimes condicions institucionals per ser considerades democràcies homologables. Que Sánchez i Feijóo surtin dels respectius racons del quadrilàter dels mateixos jutges és una bona notícia. El contrari els deixaria a mans d’una corporació que, per important que sigui, no ho és tot.