Apunt

¿Hi ha una nova burgesia a Catalunya?

Nous negocis, activitats i emprenedors guanyen protagonisme en el panorama empresarial català

1
Es llegeix en minuts
¿Hi ha una nova burgesia a Catalunya?

EFE / Marta Perez (Efe)

«A Catalunya manem sempre les mateixes 200 famílies, sota un règim polític o un altre». És la reflexió que va fer fa diversos anys un insigne empresari. Algunes d’aquestes sagues continuen, malgrat les vendes d’empreses, amb fills, nets, besnets o nebots. Però algunes coses estan canviant en el panorama.

En les últimes eleccions al Cercle d’Economia –el fet que calgués recórrer a les urnes ja és una novetat per si mateix– la candidatura de Jaume Guardiola, la guanyadora, compta amb els cognoms de tota la vida (o gairebé), els Rodés, els Puig, Rubiralta... però té alhora representants de la nova economia, com Laura Urquizu (Red Points) i n’ha sumat altres de nous, com Clara Campàs (Asabys Partners) i Rita Almela (101 Ventures). I la de la seva oponent, Rosa Cañadas, integrava molts exemples més, com Sacha Michaud (Glovo), Gerard Garcia (Deale); Joan Francesc Bañó (Aticco Lab); Josep Gómez Torres (Reby), i Ramon Palou (Onsecur).

També a l’equip de Guardiola hi ha la recentment elegida presidenta de Barcelona Global, Maite Barrera, emprenedora d’èxit, que representa una generació, la d’entre 40 i 50 anys, que lideren les empreses i els negocis en l’actualitat i és la que el nou president del Cercle aspira a atraure.

Notícies relacionades

La mateixa Barrera, que ha rellevat Aurora Catà, ha configurat un equip per al seu mandat a Barcelona Global amb els cognoms de sempre: Puig, Ferrer-Salat, representants de la indústria, com Eloi Planes, de Fluidra i protagonistes emergents com el futbolista del Barça Gerard Piqué (Kosmos), Javier Pérez-Tenessa (fundador d’Edreams) i Enric Asunción (Wallbox). Fins i tot Josep Sánchez Llibre, que dilluns serà ratificat de nou com a president de Foment del Treball per a quatre anys més, té com a repte continuar incorporant més activitats noves i emergents.

Nous negocis i més dones, tot i que encara queda molt camí per recórrer. En tot és possible que no en gaire temps nous cognoms passin a engrossir i renovar aquesta burgesia de les 200 famílies que semblava que era immutable