Article de Jordi Alberich Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El pacte de rendes

1
Es llegeix en minuts
El pacte de rendes

EFE / Juanjo Martín (Efe)

La inflació no serà qüestió de quatre dies, com volíem creure fins fa poques dates. Fa mesos que l’alça de preus es manté a uns nivells molt alts i, el més preocupant, res augura que es pugui reduir de manera significativa en un futur immediat. Davant això, han saltat les alarmes i la demanda per a un pacte de rendes s’ha generalitzat.

Per controlar la pujada de preus, s’ha d’actuar en diversos àmbits, tots interrelacionats; una intervenció complexa que, en cap cas, generarà efectes immediats. Al marge de factors exògens sobre els quals poc o gens podem influir, com els preus de les matèries primeres i els combustibles o els tipus d’interès, hi ha altres mesures que sí que depenen de nosaltres. De manera destacada, un pacte de rendes.

Notícies relacionades

El pacte hauria de tenir una visió àmplia i desenvolupar-se d’acord amb l’objectiu de controlar la inflació i, també, fer-ho de manera equitativa. Es tracta de protegir, especialment, l’activitat productiva i atendre els col·lectius més fràgils, sense oblidar els equilibris macroeconòmics. Així, en primer lloc, s’ha d’arribar a un acord per moderar els ingressos de treballadors, empleats públics i jubilats, així com les rendes del capital i els marges empresarials.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Al seu torn, s’han de definir amb precisió polítiques públiques orientades als més febles com, entre altres, ajudes directes, bonificacions al transport o reduccions d’IVA; i fer-ho des d’un acord polític i social el més ampli possible, evitant la sospita d’un ús partidista dels recursos públics. I, finalment, es pot actuar sobre la fiscalitat, via deflació dels tipus de retenció de l’IRPF; en cas de no fer-ho, resulta que amb el mateix salari de fa un any es disposa d’un poder de compra menor i, tot i així, es paguen els mateixos impostos. En resum, som davant una operació tan indispensable com sofisticada. Per això, com abans comencem, millor.