Article de Rosa Paz Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Sánchez no surt a la foto

malgrat el que proclamen els portaveus del PP, a Europa es respecta el president del Govern, però els seus esforços per posar Espanya en la primera línia de la graella de sortida no han tingut encara l’èxit buscat

1
Es llegeix en minuts

El president de la República francesa i els caps de Govern d’Alemanya i Itàlia han trigat quatre mesos a viatjar a Ucraïna a expressar el seu suport a Volodímir Zelenski davant l’agressió russa, ratificar-li el seu suport a l’ingrés a la UE i hi ha qui diu que també a demanar-li que faci concessions, per acabar amb aquesta guerra que està trastocant les economies europees. Potser perquè el missatge era dur, i ja anaven tard, van preferir anar junts. El cas és que van acudir Macron, Scholz i Draghi, una tríada que representa els tres països més poderosos de la UE, cosa que els converteix en els tres polítics més influents del continent. No hi havien anat abans per raons diverses, Macron perquè ha dedicat part d’aquell temps a parlar per telèfon amb Putin, sense cap èxit; els altres dos perquè fan equilibris a la corda fluixa, ja que els seus països tenen una gran dependència del gas rus.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Pedro Sánchez, més diligent, va visitar el president ucraïnès fa ja dos mesos. No necessitava, per tant, tornar-hi. Però segur que li hagués agradat aparèixer en aquestes fotografies en les quals els tres mandataris europeus van posar per a la posteritat. En cas d’haver sigut així, la seva influència política i la d’Espanya com a quarta economia de la UE s’haurien reforçat. A més, la seva sola presència a Kíiv amb Macron, Scholz i Draghi hauria enervat les dretes espanyoles i potser li hauria donat uns grapats més de vots per a la candidatura socialista en les eleccions de diumenge a Andalusia. Però no va ser així. Sánchez cau bé als seus col·legues i, malgrat el que proclamen els portaveus del PP, a Europa se’l respecta, però els seus esforços per posar Espanya en la primera línia de la graella de sortida no han tingut encara l’èxit buscat. Potser d’aquí 10 dies, en la cimera de l’OTAN a Madrid, de la qual serà amfitrió, aconsegueixi aquesta presència internacional que porta temps buscant, especialment amb el president dels Estats Units, Joe Biden, que, de moment, tampoc el convida a les seves videoconferències amb els dirigents europeus.