Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

¿El Barça pot reduir el salari dels seus futbolistes?

El club pot reduir de forma unilateral el salari d’un futbolista, sense necessitat d’haver arribat a un acord amb l’afectat. Això sí, per poder executar aquesta mesura, s’ha d’acreditar la concurrència de causes econòmiques

3
Es llegeix en minuts
¿El Barça pot reduir el salari dels seus futbolistes?

A causa de la crisi econòmica que passa, el Futbol Club Barcelona es planteja reduir el salari dels futbolistes. Ara bé, ¿podrà portar a terme aquesta mesura de forma unilateral? ¿Què passa si els futbolistes afectats s’hi oposen? Vegem-ho.

La primera alternativa que té el club és intentar arribar a un acord amb els futbolistes per aconseguir una reducció del salari pactat. Una mesura d’aquest tipus és vàlida sempre que almenys es garanteixi la percepció pel jugador del salari mínim fixat al conveni col·lectiu (requisit que, evidentment, es compliria en aquest cas). Així, si les dues parts es posen d’acord, no hi ha cap impediment per portar a terme una rebaixa salarial.

El problema rau que molts futbolistes no estan disposats a renunciar a uns salaris que, per molt elevats que siguin, es van pactar lícitament amb l’anterior junta directiva. En aquest escenari, el club podria plantejar-se una cessió a un altre club per estalviar-se la fitxa o una part (tal com va passar amb Coutinho la temporada passada), un traspàs a un altre club, o simplement oferir la carta de llibertat per intentar-se estalviar la part de fitxa pendent.

Si malgrat això hi ha futbolistes amb qui no s’arriba a cap solució, el club podria adoptar mesures més dràstiques, tal com va anunciar Jan Laporta fa uns dies. En aquest context, hem de tenir en compte que la relació professional que uneix els futbolistes amb el Barça es regeix per una normativa molt bàsica que regula les relacions laborals dels esportistes professionals, i que, en el que no està regulat per aquesta normativa, s’aplica de forma supletòria l’Estatut dels Treballadors. És a dir, es poden aplicar als futbolistes les mateixes mesures que el club podria adoptar amb un taquiller, amb una empleada del museu o amb el jardiner del Camp Nou. Doncs bé, una d’aquestes mesures, anomenada «modificació substancial de les condicions de treball», permet al club reduir de forma unilateral el salari del futbolista. És a dir, sense necessitat d’haver arribat a un acord amb l’afectat. Això sí, per poder executar aquesta mesura de flexibilitat, el Barça ha d’acreditar la concurrència de causes econòmiques. Aquestes causes queden acreditades si, per exemple, hi ha pèrdues actuals o previstes, o s’ha produït una disminució persistent del nivell d’ingressos ordinaris o vendes del club. Ateses les declaracions dels membres de la junta directiva del Barça durant els últims mesos, sembla evident que el club podria acreditar aquestes causes econòmiques amb facilitat.

Mitjançant la modificació substancial de les condicions, el Barça pot executar la reducció salarial d’un o d’alguns dels seus futbolistes, segons les seves necessitats. A més, no cal que sigui una mesura lineal sinó que pot adaptar-se en funció de la situació de cada futbolista, de manera que pot tramitar-se una reducció més alta en els futbolistes que percebin uns salaris més elevats. L’únic que s’exigeix és que la mesura no sigui discriminatòria, desraonada i que es tramiti d’acord amb el procediment fixat en la llei. Per exemple, s’ha de comunicar la reducció salarial al futbolista afectat amb un preavís de 15 dies.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

A partir d’aquí, si un futbolista s’oposa a la reducció salarial implantada a través d’una modificació substancial, podrà impugnar davant els tribunals. En aquest cas, el jutge decidirà si el Barça ha actuat correctament o no. En aquest últim cas, obligarà el club a reposar al futbolista les seves anteriors condicions i a mantenir-li el salari que tenia pactat abans de tramitar la reducció. Si bé la mesura no està exempta de riscos, l’única conseqüència és que el club tornaria a la casella d’inici. És a dir, a haver de pagar el salari que igualment ja havia de pagar, en cas de no optar per tramitar una modificació substancial.

Un dels pocs pronunciaments judicials que hi ha en aquesta matèria va donar la raó al Nàstic de Tarragona, club que fa uns anys va imposar una reducció salarial a dos dels seus futbolistes una vegada consumat el descens de Segona A a Segona B. Segons la sentència, el descens de categoria va suposar una reducció dràstica dels ingressos i això va justificar la concurrència de causes econòmiques. Si el llegat de Bartomeu ha sigut ruïnós i el manteniment de la massa salarial actual és insostenible, ¿no els sembla justificada l’adopció d’una modificació substancial? Veurem com procedeix Laporta.

Temes:

Barça