Article de Rafael Vilasanjuan Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La Xina respon a la guerra

Pequín considera que l’annexió de Taiwan és una missió històrica. ¿Com oposar-se a la invasió russa, si ells comparteixen la mateixa inquietud amb l’illa?

1
Es llegeix en minuts
La Xina respon a la guerra

Una de les preguntes recurrents sobre el conflicte d’Ucraïna, almenys a aquest costat del món, és: ¿com es pot acabar? Entre les càbales hi ha tota mena de teories, des de les que apunten a permetre una sortida honrosa de Putin, a les que avancen en la línia de reforçar el Govern a Kíiv perquè continuï fent front a l’Exèrcit Roig, limitant les hostilitats a l’est del país. Occident té pressa perquè les sancions que estan castigant –molt més durament que als seus oligarques– milions de ciutadans russos sense veu, també fan mal a les nostres economies, on la inflació converteix els salaris de la classe mitjana en una cosa semblant a cartilles de racionament. Aquí, el ciutadà mitjà té veu i el risc que Europa es trenqui en diferents fronts augmenta a mesura que la guerra es prolonga. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Amb les mans lligades per evitar una confrontació nuclear, només la Xina podria frenar la barbàrie. Però, ¿li interessa parar aquesta guerra? A diferència de Rússia, el gegant groc viu de processar productes que després es distribueixen per tot el món. Els elevats costos del transport i la retallada en la capacitat de compra no la poden perjudicar més. Per lògica, la Xina hauria de tenir un paper molt actiu a la sortida al conflicte. Però no està per la feina. La resposta l’hem tingut aquest cap de setmana en la cimera de Defensa a Singapur. La guerra de la Xina no es dirimeix a Ucraïna sinó a Taiwan. La Xina considera que l’illa rebel és part històrica del seu territori, igual que Putin considerava que Ucraïna no era un país fora de Rússia. El ministre de Defensa xinès, Wei Fenghe, ha acusat Occident d’ingerència i ha reconegut en aquesta cimera que el seu país està invertint i provant armament de tecnologia punta. Tot i que es descarta per ara l’opció militar, Pequín considera que l’annexió de l’illa és una missió històrica. ¿Com oposar-se a la invasió russa, si ells comparteixen la mateixa inquietud amb Taiwan? La resposta a la seva posició a Ucraïna és precisament allà.