Àgora | Article de Tània Verge Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Tens dret a l’equitat menstrual

És hora de deixar de normalitzar el dolor de la regla i és hora de prendre consciència de l’impacte ecològic dels productes d’un sol ús.

2
Es llegeix en minuts
Tens dret a l’equitat menstrual

Les dades de la desigualtat, de la discriminació o de l’impacte mediambiental que ha comportat entendre la menstruació com un tema privat parlen per si soles. Gairebé una quarta part de les dones han tingut dificultats econòmiques per adquirir productes menstruals en algun moment de la seva vida, i aquests productes segueixen gravats amb un 10% d’IVA, com si no fossin de primera necessitat. Més de la meitat de les dones i de les persones que menstruen no han rebut educació menstrual. Seguim normalitzant el dolor de la regla, motiu pel qual es poden deixar de diagnosticar malalties com l’endometriosi que pateixen més del 10% de les dones. A més, l’impacte ecològic dels productes menstruals d’un sol ús és enorme. Tan sols a Catalunya, es generen unes 9.000 tones l’any de productes no reutilitzables. 

Per això afirmem que la regla és política i que cal canviar les regles del joc. És l’hora d’ acabar amb la pobresa menstrual. És l’hora de trencar els tabús, els mites i els estigmes associats a la menstruació. És l’hora de deixar de normalitzar el dolor de la regla. I és l’hora de prendre consciència de l’impacte ecològic dels productes d’un sol ús. 

El Departament d’Igualtat i Feminismes ha dissenyat un Pla d’Equitat Menstrual que hem començat a desplegar aquest mes de maig en 24 centres educatius amb l’acció “La meva regla, les meves regles”, en la qual hi participen tres departaments més: Educació, Salut i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Més de 2.600 alumnes de tercer d’ESO, tant noies com nois, rebran una sessió formativa sobre educació menstrual impartida per llevadores, per acompanyar la gent jove en el coneixement del propi cos i del cicle menstrual. Es tracta d’una nova unitat didàctica del Programa Coeduca’t que reforça l’educació en sexualitats.A més, 1.200 noies i altres persones menstruants (nois trans o persones no binàries) rebran un estoig amb tres productes sostenibles i de llarga durada: una copa menstrual, unes calces absorbents i una compresa reutilitzable. L’ objectiu és que puguin escollir el producte amb què se sentin més còmodes o el que millor s’ajusti a cada dia del seu cicle menstrual, al mateix temps que es pren consciència de l’impacte ecològic dels productes d’un sol ús.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

 

Notícies relacionades

Aquesta acció d’equitat menstrual il•lustra molt bé com la transformació feminista, la transformació social i la transformació verda van juntes, són indestriables: accés igualitari als productes reutilitzables de llarga durada i, per tant, econòmicament sostenibles; empoderament a través del coneixement i la superació de mites i tabús i estigmes sobre la menstruació; millora tant en la salut física com emocional relacionada amb la menstruació; i conjugació de la responsabilitat de tenir cura del planeta al mateix temps que aprenem a tenir millor cura de les nostres vides.

El proper curs escolar aquesta acció arribarà a tots els centres educatius de Catalunya, i al llarg de la legislatura seguirem desplegant més accions del Pla d’Equitat Menstrual. La normalitat feministano és una utopia, la volem ara; i el dret a l’equitat menstrual és un pas important en aquesta direcció. 

Temes:

Menstruació