Article de Joaquim Coll Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Josep Borrell, català universal

Ferm federalista, els independentistes l’hi tenen jurada. Quan s’escrigui la història d’aquests anys, tindrà un lloc per dret propi

1
Es llegeix en minuts
Josep Borrell, català universal

¿Qui és el català més important al món en aquests moments? Sense cap dubte Josep Borrell, que acaba de fer 75 anys, i que des del 2019 és l’Alt Representant de la UE per Afers Exteriors i Seguretat, a més de ser el vicepresident de la Comissió en l’Executiu d’Ursula von der Leyen. ¿Hi ha hagut en la història contemporània cap altre català amb una importància semblant i un protagonisme públic tan notable? El barceloní Federico Mayor Zaragoza va ser director general de la Unesco entre 1987 i 1999, però aquesta institució no és comparable a la UE. Per transcendència històrica només l’espia català Joan Pujol, ‘Garbo’, que va tenir un paper clau perquè Hitler cregués que la invasió dels aliats havia de tenir lloc lluny de Normandia, es pot comparar en rellevància a Borrell, però va ser un protagonista clandestí, amb una existència que fins i tot els seus fills ignoraven. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

I, tanmateix, a Catalunya no es remarca gairebé mai el rol de primer ordre en l’escena internacional que està jugant el polític de la Pobla de Segur. L’alt representant està construint el seu càrrec, omplint-lo de contingut, exercint un paper actiu i intel·ligent. A més, es nota que està disfrutant fent-ho. El document ‘Brúixola estratègica en matèria de defensa per al pròxim decenni’ marca un punt d’inflexió. Quan Pedro Sánchez el va proposar com a comissari, hi va haver qui va suggerir que se’l treia de sobre com a ministre d’Exteriors per no molestar ERC. Es va dir llavors allò que la Comissió és un cementiri d’elefants. Doncs bé, a Borrell li ha tocat viure un moment de refundació de la UE, que pren decisions geopolítiques, també en l’aspecte militar, energètic, que utilitza el llenguatge del poder. Si davant la crisi de l’euro, la UE va tardar anys a respondre, amb la pandèmia van ser setmanes, i davant la guerra de Putin, només dies. Borrell protagonitza, al costat de Von der Leyen, aquest gran moment europeu. Ferm federalista, els independentistes l’hi tenen jurada. Quan s’escrigui la història d’aquests anys, tindrà un lloc per dret propi, com europeu, espanyol i català universal. 

Temes:

Josep Borrell