Article de Roger Torrent i Daniel Crespo Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Feina de futur

El Centre de Formació Professional d’Automoció de Martorell es perfila com una peça clau de l’aposta catalana pel sector

3
Es llegeix en minuts
Feina de futur

Generalitat

La indústria de l’automoció té un valor estratègic cabdal per al futur socioeconòmic de Catalunya. Segon sector industrial del país en facturació i motor exportador, ofereix llocs de treball de qualitat, arrossega una important indústria auxiliar i juga un paper determinant en el repte de l’emergència climàtica. Conscients d’això, des del Departament d’Empresa i Treball estem acompanyant el sector en la seva transició vers la mobilitat verda, ajudant-lo a captar inversions, a atraure nous projectes i a impulsar-ne l’R+D+I per substituir la fabricació dels vehicles de combustió.

Aquesta transformació només serà possible, però, si va acompanyada de la millora de les capacitats i l'adequació de les habilitats de les persones treballadores a la nova realitat productiva. El sector ha de ser competitiu en talent humà, en qualitat del treball, i això significa ser competitius en formació.

El Centre de Formació Professional d’Automoció de Martorell és la peça clau per aconseguir-ho. La seva gestió, encallada durant anys en el procés de licitació, va ser atorgada el passat 25 de març a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Universitat pública fortament vinculada amb el sector, i que ha acompanyat des de la seva creació les transformacions de la indústria del país, és l’única de l’Estat espanyol que compta ja amb un grau i dos màsters especialitzats en automoció, i la que té més doctorats industrials en aquest àmbit. També disposa d’una oferta de formació contínua específica en vehicles elèctrics, Smart Mobility, cotxe connectat i cotxe autònom. Participa del principal projecte europeu en mobilitat urbana i ha rebut l’encàrrec, amb altres universitats de l’estat, de liderar la formació del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) del vehicle elèctric i connectat.

Avalada per aquesta experiència, ara la UPC fa un pas més en la seva col·laboració amb el sector i assumeix la gestió i l’explotació del Centre de Formació Professional d'Automoció de Martorell per als propers 15 anys, prorrogables 10 anys més, amb un projecte que el convertirà en referència de la formació, la recerca, la innovació tecnològica i l’emprenedoria en l’àmbit de la mobilitat sostenible.

Amb un pla inicial a 3 anys, el projecte de la UPC es proposa oferir 7 titulacions de cicles de grau mitjà i superior en FP inicial, FP per a l’Ocupació de persones ocupades i desocupades, FP Dual amb contractació de més d’un centenar d’estudiants, i un catàleg de 45 activitats formatives per a les empreses.

Així mateix, durà a terme activitats de cooperació i intercanvi amb altres centres internacionals de formació del sector; impulsarà projectes vinculats a la innovació i la recerca formativa, relacionats amb el vehicle elèctric, el vehicle connectat, el vehicle autònom, la realitat virtual o augmentada, la fabricació additiva i la Indústria 4.0, el Big Data, la robòtica i la intel·ligència artificial, el programari i la sensorització; establirà convenis amb entitats de referència en les tecnologies innovadores al voltant de la transformació de la mobilitat; i posarà en marxa programes formatius relacionats amb el vehicle elèctric, la mobilitat sostenible, la reducció d’emissions, les energies renovables i les noves formes de mobilitat.

També preveu crear espais de serveis de suport a l’emprenedoria, vivers d’empreses, i espais de simulació, experimentació i prototipatge tipus ‘Tech-Lab’, adreçats a estudiants i empreses. I cercarà atraure talent femení cap a l’automoció i la mobilitat.

Notícies relacionades

Aquest projecte ha de permetre connectar millor la formació professional, la indústria i la universitat, integrant un itinerari complet (des de la formació bàsica fins la més avançada) així com una connexió dinàmica i constant amb les necessitats del sector.

Es tracta, per tant, d’un projecte al servei del futur del país. Una iniciativa que reforçarà el procés de transformació d’un sector industrial fonamental per al nostre sistema productiu, contribuirà a desenvolupar la mobilitat verda i a afrontar el repte de l’emergència climàtica, ajudarà a millorar la competitivitat de les empreses i oferirà noves oportunitats laborals a les persones treballadores en un àmbit professional amb grans perspectives de futur.