Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

L’èxit de la Copa Amèrica serà absolut si compta amb la tradició del patí de vela

Hem de ser capaços de reivindicar aquest fet tan singular per projectar d’una vegada per totes la nostra estimada embarcació per tot el món

3
Es llegeix en minuts
L’èxit de la Copa Amèrica serà absolut si compta amb la tradició del patí de vela

EL PERIÓDICO

Fa pocs dies s’ha fet públic que la seu de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela, prevista per a l’any 2024, serà la capital catalana, Barcelona. Una prova esportiva que té un impacte global només superat pels Jocs Olímpics i el Mundial de futbol. L’última edició va tenir 940 milions d’espectadors a tot el món. Ens hem de felicitar, doncs, perquè Barcelona ha sigut la ciutat escollida, guanyant altres candidatures com les de Màlaga, Irlanda i l’Aràbia Saudita. L’atractiu de Barcelona, l’experiència en l’organització d’esdeveniments esportius internacionals, el possible rendiment que pot treure l’organització de l’esdeveniment i la gran afició per la vela a casa nostra, així com les connexions internacionals de Barcelona, han sigut claus per a la decisió final.

Tenim davant una molt bona oportunitat per generar riquesa, afició i infraestructures que puguin beneficiar tota la ciutadania de Barcelona i el conjunt del nostre país. Fa falta, no obstant, que aquesta oportunitat vagi acompanyada de la tradició i els costums nàutics de la ciutat de Barcelona.

Barcelona, a més, és de les poques ciutats que disfruten d’una embarcació genuïna com és el patí de vela, una embarcació que va néixer a les seves aigües a l’inici del segle XX i que ha consolidat la seva afició a la ciutat.

Hi ha una dada molt significativa: els clubs organitzadors de més regates anuals del món són el Club Patí Vela Barcelona i el CN Barcelona, que n’organitzen cinc cada setmana. És a dir, més de 270 dies de regates a l’any. Es tracta d’una dada rellevant, ja que els països amb una afició molt superior a la vela no organitzen tantes regates com els clubs de la nostra ciutat.

Sumada a la singularitat històrica i l’afició de navegants ‘patinaires’ a Barcelona, fa falta que es conegui també el respecte pel medi ambient que contempla la fabricació del patí de vela, construït amb material ecològic i no contaminant, com és la fusta. És l’única embarcació del món que navega sense timó, cosa que la fa absolutament singular, fet que condiciona estretament la relació entre embarcació i patró. Atenint-nos a aquest fet, cal ser capaç en tot moment d’avançar-se al que vindrà per poder maniobrar amb assertivitat. Aquesta és en realitat una característica molt catalana, la qual cosa reafirma encara més aquest títol d’embarcació nacional del país.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Per no cometre errors del passat en l’organització de grans esdeveniments, fa falta que les administracions públiques garanteixin més que mai el respecte, la promoció i l’especial dedicació i protecció al que representa aquest patrimoni cultural i marítim de la nostra ciutat. Hem de ser capaços de reivindicar aquest fet tan singular per projectar d’una vegada per totes la nostra estimada embarcació per tot el món. Sempre s’ha dit que si el patí hagués sigut un invent americà, totes les platges del món en tindrien. Doncs bé, ara tenim l’oportunitat, no la podem desaprofitar.

Notícies relacionades

En definitiva, una nova gran oportunitat per a Barcelona, no només quant al retorn econòmic de l’esdeveniment, sinó molt especialment per a l’impacte en la promoció d’un esport i una embarcació genuïna, el patí de vela, que a casa nostra té molta afició i que pot créixer encara més en els pròxims anys, de manera espectacular.

La Copa Amèrica de Vela 2024, a Barcelona, ha de ser un èxit d’innovació, inclusió i sostenibilitat. Fem realitat, entre tots i totes, la millor edició de la història de la vela.