Article de Jordi Alberich Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Inflació: Davant una altra pandèmia

Es farà necessari un renovat protagonisme dels poders públics ja que, altrament, ens trobarem amb una segura caiguda de l’economia i una més que previsible explosió del malestar social

1
Es llegeix en minuts
Inflació: Davant una altra pandèmia

Aquesta setmana el Govern central ha presentat el seu primer paquet de mesures per afrontar la crisi econòmica que, conseqüència de la guerra d’Ucraïna, accentua una deriva inflacionista i de falta de matèries primeres que ja arrossegàvem fa mesos. Unes circumstàncies inesperades que poden portar un deteriorament molt greu de l’economia mundial, especialment l’europea. Tot això ens situa en un escenari tan complex i imprevisible que, fins i tot sent les circumstàncies molt diferents, s’assembla al que vam haver d’afrontar en ple confinament.

Així, igual com ja va passar en els moments més durs de la pandèmia, el normal fer dels mercats no resultarà suficient per transitar pels mesos propers. Per contra, es farà necessari un renovat protagonisme dels poders públics ja que, altrament, ens trobarem amb una segura caiguda de l’economia i una més que previsible explosió del malestar social.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Una reforçada presència del que és públic que es manifestarà en una doble línia d’actuació. D’una part, intervenint en els mercats com ha sigut, amb més o menys encert, en el cas de l’energia, modificant el mecanisme de fixació de preus, dels lloguers o de la legislació laboral. I, d’una altra, amb una superior despesa, ja sigui via subvencions directes als col·lectius més perjudicats o mitjançant reduccions impositives sobre els productes que més pateixen l’alça de preus, com passa amb els carburants. I tot assenyala, com la recent dada d’una inflació que s’acosta al 10%, que aquesta presència pública més gran s’accentuarà en els pròxims mesos, a l’espera que lentament tot torni a una certa normalitat.

Perquè això passi, serà fonamental l’encert del Govern central però, també, la serenitat de l’oposició. Una bona sintonia entre els principals partits polítics resultarà fonamental per evitar aquest «tots contra tots» en què ens podem anar sumint en els pròxims mesos. Ja ho veurem.