Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Obrir debats i generar propostes sobre l’oci nocturn

La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha elaborat un estudi que formula propostes per millorar les dinàmiques que es deriven de l’ús de l’espai públic com a espai d’oci nocturn

3
Es llegeix en minuts
Obrir debats i generar propostes sobre l’oci nocturn

MANU MITRU

Fer ‘botellons’ en l’espai públic no està permès i la seva pràctica comporta problemes de convivència veïnal i conductes de risc vinculades, entre d’altres, al consum d’alcohol. Ara bé, constatem que l’abordatge únicament ‘securitari’ no ha aconseguit la seva erradicació. El fenomen dels ‘botellons’ entre la joventut existeix a l’Estat des dels anys 80 i no té res a veure amb els ‘macrobotellons’ que es van produir el mes de setembre passat en el marc de les festes de la Mercè. Si, en més de 40 anys, no s’ha neutralitzat, com a mínim s’ha de gestionar per reduir els efectes de la col·lisió entre el dret a l’oci nocturn i el dret al descans del veïnat.

En aquesta gestió, han de poder participar diversos actors: administracions, veïns i veïnes, cossos policials, entitats i sector de l’oci nocturn, educadores socials i de carrer i, sobretot, els i les joves. Aquesta gestió no pot realitzar-se només des d’una visió adultocèntrica, tendent, massa sovint, a adoptar mesures i polítiques públiques dirigides a la joventut sense la participació d’aquest col·lectiu.

És per aquest motiu que, des de la Sindicatura de Greuges de Barcelona, veient l’escassa representació de joves en la primera reunió de la Taula ciutadana per una nit cívica i segura, celebrada el novembre passat, anunciem que estàvem elaborant un estudi sobre ‘El fenomen del ‘botellon’ a la ciutat de Barcelona. Perspectives des de la joventut’.

Un estudi en el qual, fent una anàlisi rigorosa del fenomen del ‘botellon’ i treball de camp amb els i les joves de la nostra ciutat, es formulen propostes per millorar les dinàmiques que es deriven de l’ús de l’espai públic com a espai d’oci nocturn. Propostes alternatives, preventives i de protecció que van més enllà de l’abordatge merament ‘securitari’ i que podríem agrupar entorn de dos eixos: el foment de models d’oci nocturn alternatius al consum d’alcohol i la gestió dels ‘botellons’ des d’una perspectiva de prevenció i reducció de danys.

Per una part, recollim bones pràctiques quant a programes de lleure alternatiu ben dissenyats que ajuden a consolidar patrons de diversió menys vinculats a l’oci nocturn tradicional, com les que van començar a implementar-se fa més de 20 anys a ciutats pioneres com Gijón i Cadis, amb Abierto Hasta el Amanecer i Cádiz Alternativo, respectivament. Al nostre país, destaquem el conjunt d’activitats ofertes dins del grup de treball d’Univers Alternatiu del Consell de la Joventut de Barcelona i la tasca de l’Associació Stronghold. També el programa Vente Pa’ka, de la Fundació Marianao a Sant Boi de Llobregat, o la iniciativa Nits Insòmnia de l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Cornellà. Aquest enfocament passa necessàriament per tenir la voluntat de posar a disposició de la gent jove espais públics, centres cívics i casals en horari nocturn per poder-hi desenvolupar activitats alternatives d’oci.

Notícies relacionades

Per una altra part, quant a la perspectiva de la reducció de danys, proposem assenyalar a la ciutat espais accessibles que no interfereixin amb el dret al descans del veïnat, evitant que aquests adquireixin la forma i l’estatus de ‘botellòdroms’. Espais d’accés ràpid i segur a serveis sanitaris (com ambulàncies i personal sanitari), i que disposin de punts d’informació i assessorament pròxims i de confiança on dirigir inquietuds o demanar ajuda, com Punts Lila i de lluita contra la LGTBI-fòbia, Espais Antiracistes i serveis mòbils d’atenció i informació en drogues. Espais amb banys públics i químics, i amb sistemes de recol·lecció de residus. És a dir, espais en els quals s’ofereixi un recolzament educatiu presencial des d’una perspectiva de gènere, preventiva i de reducció de riscos, tant en l’àmbit del consum com en el de les relacions personals i comunitàries.

Aquestes són algunes de les propostes que, en matèria d’oci nocturn, presentem des d’una Sindicatura de Greuges proactiva i capaç de combinar el vessant d’institució de garanties amb la de col·laboració per ajudar l’Administració a millorar el seu servei. Una Sindicatura que obre debats i genera propostes.

Temes:

Botellon