Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Que somriure deixi de ser un privilegi

El mes passat es va posar en marxa la Llei de Salut Bucodental, una fita històrica al nostre país que ha pres com a motor i inspiració l’èxit dels quatre dentistes municipals ja en funcionament a Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Que somriure deixi de ser un privilegi

MAITE CRUZ

Tothom en algun moment de la seva vida necessitarà anar a un dentista, i és inaudit que encara el 42% de la població declari tenir problemes per afrontar aquesta despesa. ¡La salut bucodental no pot ser una salut de segona! El mes passat es va posar en marxa la Llei de Salut Bucodental 12/2020 començant a Barcelona, una fita històrica al nostre país que ha pres com a motor i inspiració l’èxit dels quatre dentistes municipals ja en funcionament a la capital catalana. La nova llei preveu el desplegament d’un programa d’atenció dental públic i gratuït a Catalunya, amb una primera etapa en què es prioritzarà la població infantil fins als 14 anys i diversos col·lectius vulnerables.

Fins ara, l’accés gratuït al dentista pràcticament no entrava en la cobertura pública i es trobava subjecte als preus establerts per les clíniques privades. Amb la Llei 12/2020, l’ampliació de la cartera pública ajudarà a trencar amb una desigualtat normalitzada i a donar resposta a la població que no pot accedir al servei bucodental per motius econòmics, cosa que beneficiarà el seu estat de salut físic, mental i social.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Aquesta fita dona resposta a un dels objectius que ens vam marcar a l’Ajuntament de Barcelona: millorar l’accés al dentista a Barcelona i forçar l’entrada de la salut bucodental a la cartera de serveis de la Generalitat. Aquest segon objectiu va tardar anys a realitzar-se i, mentrestant, a Barcelona vam anar fent camí. Fa tres anys vam obrir les portes, al centre de la ciutat, del primer servei de dentista municipal de Barcelona, de Catalunya i de l’Estat espanyol. Vist l’èxit d’aquesta consulta, que ofereix servei d’obturacions, endodòncies, pròtesi i higienes i raspats a persones en situació vulnerable, l’abril del 2021 es va inaugurar un segon centre en un dels barris amb pitjors indicadors socioeconòmics; Torre Baró, a Nou Barris. L’any passat també vam consolidar un tercer i quart espai, juntament amb organitzacions de reconeguda trajectòria sanitària i social, com són Sant Joan de Déu i Sant Pere Claver, per poder assumir també nens i persones derivades amb problemes de salut mental. Entre els quatre, sumen ja més de 24.000 visites i 3.000 pacients atesos gratuïtament. Aquest any, a l’empara de la nova legislació, l’Ajuntament passarà a rebre el finançament de la Generalitat per poder portar a terme tots els tractaments que s’ofereixen en la llei i duplicaran la seva capacitat d’atenció.

La Llei 12/2020 amplia significativament la cartera pública respecte al servei que ja s’oferia. Haurà d’anar, a més, augmentant franges d’edat i tractaments, però de moment és un pas endavant molt significatiu. Queda un llarg camí per arribar a una cobertura universal suficient del dentista en la sanitat pública, un camí que requerirà molta persistència per aconseguir, finalment, que somriure deixi de ser un privilegi.