Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

AMIT: les científiques, cada vegada més visibles i més ben considerades

4
Es llegeix en minuts
AMIT: les científiques, cada vegada més visibles i més ben considerades

A la Comunitat Europea l’interès per promoure la paritat de gènere en la ciència comença als anys 80 i culmina el 1999 amb la formació del grup de Hèlsinki i la publicació de l’informe ETAN, en què s’exposen per primera vegada les dades sobre la participació de les dones en la ciència i es planteja un pla d’acció.

El 2001 un grup d’investigadores de diferents disciplines de la universitat, del CSIC i de la indústria funden a Madrid l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT) amb els següents objectius: promoure la igualtat en l’accés a l’activitat investigadora; sensibilitzar sobre situacions de discriminació i els mecanismes que hi porten; aconseguir la igualtat d’oportunitats professionals en els àmbits públic i privat; elaborar recomanacions i col·laborar amb altres organitzacions europees i internacionals per facilitar l’avanç de les dones en la ciència; i visibilitzar les científiques i els resultats dels seus treballs» (web d’AMIT).

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

El 2002, l’AMIT es va presentar a Barcelona i el 12 de març del 2004 es va constituir el node AMIT de Catalunya (AMIT-CAT). En l’actualitat som més de 1.000 associades a l’AMIT i 143 a l’AMIT-CAT. La primera reunió de l’AMIT Catalunya va ser el 30 d’abril del 2004 a la Institució Milà i Fontanals del CSIC amb la presència d’investigadores del CSIC, la UAB, la UPC, la UB i l’Institut d’Oncologia.

En aquesta primera reunió es van discutir i van elaborar els objectius de l’associació: 1/Estratègies per a la igualtat en els àmbits laborals, en la promoció professional i en la presa de decisions, 2) visibilitat social de les dones científiques i les seves contribucions, 3) promoure el lideratge de les dones en la ciència i 4) exigir el compliment de la legislació en la participació paritària en tribunals i comissions.

Un dels temes plantejats importants va ser com incidir en les institucions d’investigació catalanes per aconseguir: a) dades desagregades per sexe a totes les institucions científiques i acadèmiques, b) plans d’igualtat a totes les universitats i centres d’investigació.

En aquest sentit, el mateix 2004 es va preparar i presentar el dossier ‘Sol·licitud d’integració de les polítiques europees de dona i ciència’ en el IV Pla d’Investigació de Catalunya (PRI), que s’estava elaborant. En aquest document es recull la creació d’una Comissió de Dona i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya que impulsarà la realització de plans d’igualtat a totes les universitats de Catalunya. Actualment totes les universitats catalanes, el CSIC i els centres CERCA tenen plans d’igualtat i unitats/observatoris de gènere.

Des de l’inici vam veure clara la importància d’incorporar investigadores joves a l’associació. Així es van programar activitats com, per exemple, ‘Científiques a prop’ al bar La Monroe, on joves investigadores presenten els seus treballs en un ambient distès. També hem participat en el programa de mentoria ARIADNA, impulsat per Sara Berbel des de la Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya (DGIOT). I últimament, en la Jornada STEM, organitzada conjuntament amb les Young IT Girls i la Societat Catalana de Tecnologia.

Amb l’objectiu d’estimular la vocació científica entre les estudiants més joves, des del 2016 convoquem els Premis per a Treballs d’investigació de Batxillerat ‘Dones, Ciència i Tecnologia’. Actualment aquest premi porta el nom de Premi Montse Novell en homenatge a la companya que ens va deixar el 2021. I seguint amb aquest tema hem d’assenyalar la concessió a l’AMIT, per part de l’IEC, del Premi Cruz Casas 2018 pel projecte STEM AMB TU. L’objectiu del projecte consistia a promocionar les STEM entre estudiants de primer i tercer d’ESO a través de joves investigadores. Aquestes joves, les ‘ambaixadores’, van rebre formació en perspectiva de gènere i en discurs oral.

Notícies relacionades

A més d’intervenir en el mateix món de la investigació, també ho vam fer en l’àmbit social més ample, participant en campanyes de denúncia com, per exemple, ‘No sense dones’, que volia implicar els homes en la no participació en actes on no hi hagués cap dona. També hem participat en programes de ràdio o televisió en què se’ns demanava la nostra opinió com a feministes però també com a expertes científiques. Com a ajuda i per evitar l’argument de falta de dones en aquests actes o activitats, l’AMIT ha creat una base de dades amb més de 3.000 científiques de totes les especialitats.

L’associació AMIT-CAT continua, continua activa, amb més sòcies i amb més presència i influència a tots els nivells. I malgrat ser conscients de tot el que queda encara per fer, satisfetes d’haver aconseguit, fruit de tots aquests anys i activitats, que les científiques, i els seus treballs, siguin més visibles i considerades, tant en el món científic com en la societat catalana en general. Hem contribuït que ocupin el lloc que mereixen.