Pandèmia Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

L’autotest és la revolució

L’autogestió sanitària inaugurada amb els tests d’antígens ha vingut per quedar-se; l’atenció despersonalitzada inverteix el dogma previ del tractament individualitzat, no consulti el seu metge.

1
Es llegeix en minuts
L’autotest és la revolució

JORDI COTRINA

La pandèmia deixarà un balanç milionari en contagiats i mil·lenari en morts, però el seu llegat revolucionari és l’autotest. El frenesí de les incidències i les hospitalitzacions desencadenades coarta la reflexió sobre l’entrega al pacient del diagnòstic de la seva malaltia, un cop a la jerarquia sanitària preexistent. S’argumentarà que el ciutadà amb símptomes o amb ansietat es limita a emplenar unes instruccions detallades, però també els professionals sanitaris aplicaven aquests protocols abans exclusius al peu de la lletra, sense perjudici de la ciència mèdica.

Notícies relacionades

L’autogestió sanitària inaugurada amb els tests d’antígens no és un fenomen passatger davant els turbocontagis d’òmicron. Ha vingut per quedar-se, l’atenció despersonalitzada inverteix el dogma previ del tractament individualitzat, no consulti el seu metge. El pacient autònom no només determina la seva infecció, també tramita les repercussions, per exemple, laborals de la malaltia acabada d’adquirir. Fins i tot programa una alta ¿mèdica? amb una setmana d’antelació. El pas següent, ratificat per la solució de més del noranta per cent dels casos sense veure físicament cap metge, és el curi’s vostè mateix.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

El malalt imaginari, citació ineludible en el quart centenari de Molière, passa a ser el metge imaginari. L’Estat s’ha comportat com els bancs que abandonen desemparats els seus clients, a mercè d’internet. Quant al futur dels facultatius, els periodistes poden il·lustrar-los sobre la sort que corre una professió quan els clients decideixen com diagnosticar i tractar ells mateixos les seves necessitats informatives. És inevitable que els practicants de l’autotest incorporin la mestria acabada d’adquirir sobre el seu cos, potser matisada pels seus prejudicis. En aplicació de la pulsió populista, els més hàbils propagaran el seu coneixement improvisat sobre la malaltia a familiars i veïns. En el límit, l’experiència acumulada pels pacients avalarà que, quan el metge tingui un problema de salut, pugui consultar el seu malalt de capçalera.