Loteria de Nadal Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

M’ha tocat el Gordo

La diferència entre ser ric i pobre és que els rics només opinen quan s’avorreixen

4
Es llegeix en minuts
M’ha tocat el Gordo

Mentre els nens de Sant Ildefons anaven cantant els números, el meu cor s’accelerava. Cap a la cinquena bola em faltava l’aire com si hagués llepat el llit d’un malalt de covid, variant beta. Era el ‘match point’ de la pel·lícula de Woody Allen: l’última pilota toca a la xarxa i, durant una fracció de segon, pot passar qualsevol cosa. Però el nen va cantar el número correcte i el diable havia fet girar els bombos daurats per a mi. Un tros de paper rectangular, comprat en una gasolinera de Lugo i posat a la nevera amb un imant de les cases penjants de Conca, havia cobrat el valor d’un bitllet de milió i mig d’euros, gràcies al conjur de cinc orfes endiumenjats. La diferència entre un xec en blanc per ser ric i un tros de paper higiènic és un cor.

Vaig revisar el dècim 100 vegades i em vaig plantejar anar a l’oculista per aconseguir una segona opinió, temorós que tot fos una fantasia. Després em vaig mirar al mirall i no em vaig reconèixer. Estic forrat, em vaig dir en veu alta, forrat sense fotre res de res. Però de sobte, el del mirall em va mirar de manera estranya i, com volent disculpar-me per la meva gosadia, vaig xisclar: ¡Està vostè forrat, volia dir, el meu bon senyor! El del mirall va somriure complagut que jo mateix comencés ja a tractar-me d’una altra manera. Era clar que els nostres camins se separaven des d’aquell mateix moment. La meva bata vella tenia les hores comptades. El del mirall lluïa la d’un jove Hugh Hefner.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

El miserable pis on la meva dona i el meu fill es veuen obligats a viure amb mi, els mobles d’Ikea clònics i 1.000 vegades desmuntats i tornats a muntar, els pòsters emmarcats a les parets i, sobretot, les taques d’humitat que componen la cartografia de la precarietat: tot això s’esvaïa. Sorgien parets de marbre i lavabos d’or, domòtica, mobles de disseny alemany, llums grotescos amb llums tènues i roncadors calefactors de consum ecològic, programables amb el mòbil. Ara sí que podria ecologista finalment i portar una dieta saludable. Tot i que també podria degustar tots els matisos de la millor cocaïna, difícil decisió que vaig pensar deixar per més endavant. Vaig sentir cridar el meu veí boig i vaig aspirar la fetor a fritada que venia pel celobert convençut que era l’última vegada, i vaig treure el cap per la finestra per cridar: ¡Aquí us quedeu!

He escrit als diaris sobre el valor de portar el teu fill a una escola pública, sobre la benedicció de pagar impostos, sobre la vida agradable dels barris i el plaer de mesclar-se amb la gent al metro, sentir les seves converses, dissoldre una estona l’ego en la vida dels altres. He escrit contra l’avarícia dels rics i l’ambició dels corruptes, contra els rendistes de la bombolla immobiliària. Però, abans de vestir-me per anar a l’estafeta de loteries a bescanviar la meva nova vida, vaig escriure als redactors cap dels diaris en els quals malvenc el meu art i els vaig engegar tots a dida. Des d’ara em dedicaré a la poesia intimista, em vaig dir, mentre mentalment repudiava totes les meves paraules publicades i em convencia que, al lloc on jo m’encaminava, ja no seria necessari opinar. La diferència entre ser ric i pobre és que els rics només opinen quan s’avorreixen

Notícies relacionades

Amb el pas decidit d’una Carmen Lomana amb la guerra de les mil gestions per davant, vaig sortir al carrer. Aquell ja no era el meu carrer, sinó una anodina normalitat, ordinària i corrent, plena de gent geperuda, indigna de la meva nova posició. La sucursal de loteries era, per fortuna, molt a prop, així que no vaig haver de creuar-me amb coneguts. Allà vaig veure una dona forjada en l’instint de vella lotera i a l’instant vaig saber que estava prenent una pèssima decisió. Si aquesta vella harpia comprovava el meu dècim, es posaria a cloquejar i atrauria l’atenció de tot el barri sobre mi, així que vaig fingir que m’havia oblidat la cartera a casa i vaig anar a buscar un banc seriós on tractar els meus assumptes financers amb certa discreció.

Entro a l’oficina del banc com la variant òmicron i exigeixo que m’atengui el director. Poso els peus a sobre de la taula i li deixo anar la butlleta. ¿Què fem?, li pregunto. I ell, després de mirar-lo amb atenció, respon: doncs esperar el sorteig del Nen, que és per a quan val aquest dècim.