Apunt

Inflació amb interès

La pujada dels preus, que es va generalitzant, aviva el fantasma de la pujada del preu dels diners

1
Es llegeix en minuts
Inflació amb interès

MANU MITRU

Tot anava bé fins que fa uns mesos va aparèixer. Tant amb l’escalada dels preus de l’energia, que han portat el quilowatt a nivells rècord, com la falta de matèries primeres i subministraments, l’han fet reaparèixer. Crèiem que no era tan necessari que els salaris –els sindicats en reclamen ja pujades– i altres rendes s’hi vinculessin, però ha tornat, i a nivells que no veiem des de fa gairebé 30 anys, quan els tipus d’interès dels crèdits eren de dos dígits.

Però, com deia el que l’expresident del Bundesbank alemany Karl Otto Pöhl, «la inflació és com la pasta de dents: una vegada que és fora resulta molt difícil tornar a ficar-la al tub». Tant la Reserva Federal dels EUA com el Banc Central Europeu (BCE) van insistir que l’actual pujada era un fenomen transitori.

Notícies relacionades

Ara ja no ho diuen: el president de la Fed, Jerome Powell, va reconèixer dijous que la inflació s’ha «generalitzat» i ha arribat a tots els sectors i que durarà «fins ben entrat el 2022». I la seva homòloga europea, Christine Lagarde, va admetre que «continuarà elevada a curt termini», i ja augura un nivell important l’any que ve: 3,2% davant una mitjana del 2,6% el 2021. El Banc d’Espanya també ha revisat a l’alça la inflació subjacent, la que exclou els elements volàtils com l’energia o els aliments no elaborats, i la general per al 2022.

Tot això aviva el fantasma de les pujades del preu dels diners, situats en el 0% en la zona euro des del març del 2016. La Reserva Federal ja anticipa almenys tres pujades l’any que ve, amb un ritme de creixement que li ha permès ja recuperar el nivell precovid. El BCE, per la seva part, ha retardat aquesta fita del final d’aquest any al primer trimestre del que ve, però amb la pressió del nivell general de preus, que de l’energia ha passat ja als aliments, l’augment del preu dels diners s’aproxima més. Bona notícia per als estalviadors i els bancs, però no gaire bona per als hipotecats. Per això cal seguir la inflació amb interès.