Pros i contres Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Artifici

El català necessita protecció, promoció i reivindicació. Una cosa impossible si el Govern d’Espanya no l’entén com a propi, si polítics sense escrúpols l’utilitzen per reforçar la seva idea d’una Catalunya en flames i si cert independentisme el defensa des de la crispació

1
Es llegeix en minuts
Artifici

Anna Mas

Caminem enredats en un conflicte endimoniat: els pares d’un nen de 5 anys, uns jutges amb volença a l’Espanya uniforme, uns polítics que utilitzen la llengua per a les seves pròpies penes i una escola que, com totes, fa el que pot. No hi haurà solució que convenci a tots. Però el pitjor és que és un conflicte artificiós sobre un problema real.

La realitat és que l’alumnat català té igual o més competència en castellà que el de la resta d’Espanya, que el professorat ja adequa l’ensenyament per al ple coneixement de totes dues, que la gran discriminació existeix entre les escoles privades dels fills de l’elit davant la pública (amb el seu anglès ranc) i que el castellà s’estén amb una força devastadora. I és el mercat el que l’impulsa. Aquest escenari en què els ciutadans som consumidors i les llengües, simples vehicles per a un producte. El català: una brossa local davant l’oceà internacional. Sí, el català necessita protecció, promoció i reivindicació. Una cosa impossible si el Govern d’Espanya no l’entén com a propi, si polítics sense escrúpols l’utilitzen per reforçar la seva idea d’una Catalunya en flames i si cert independentisme el defensa des de la crispació.