Apunt

Yolanda Díaz i el Papa: diàleg celestial

La vicepresidenta i ministra de Treball potencia la seva figura davant la trobada amb un Pontífex de qui desconfien les dretes

1
Es llegeix en minuts
Yolanda Díaz i el Papa: diàleg celestial

Ana Escobar/EFE

Nou cop d’efecte de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz. Aquest dissabte es veurà amb el papa Francesc al Vaticà. ¿L’atraurà a la seva causa? ¿O serà ell qui l’atragui a ella? El cert és que hi ha sectors de la dreta i de l’extrema dreta que ja veien amb recel les declaracions i actuacions del Jorge Mario Bergoglio, i ara aquest descontentament es multiplicarà. Segur que sí.

Per la vicepresidenta segona, centrada a crear una plataforma àmplia a l’esquerra del PSOE, suposa un reconeixement o com a mínim un cop d’efecte, per això s’ha convertit en la política més valorada pels espanyols. ¿De què parlaran? ¿De drets laborals? ¿De l’ètica en les relacions empresari-treballador? ¡On s’ha vist això! «Fins on arribarem», clamaran alguns per aquesta reunió, en la qual resultaria estrany que Díaz acudís amb mantellina i ‘peineta’ i un rosari a la mà, com van fer al seu dia altres representants polítiques més escorades a la dreta.

Notícies relacionades

Sembla que la intenció d’aquesta trobada –el Pontífex no sol oferir reunions amb gaire freqüència i, si ho fa, les sol limitar a caps d’Estat o de Govern (Pablo Iglesias ho va intentar però no ho va aconseguir)–, és abordar «reptes comuns», com la crisi sanitària derivada del covid o la desigualtat, que ha augmentat amb la pandèmia. Respecte a aquestes matèries, pot ser que trobin punts en comú. L’ateisme i l’agnosticisme no estan disputats amb el diàleg i el consens. I encara més si, pel costat de la fe, el màxim comandament està en mans d’algú propens a una certa tolerància, virtut que no tenien molts dels seus antecessors.

No sé si la reunió serà fructífera, però està clar que pot catapultar la titular de Treball en la seva tasca de construir imatge de candidata a la presidència del Govern. Qui sap si Díaz aprofitarà la trobada per encomanar-se a la divinitat (¡mai se sap!) en un diàleg de caràcter celestial que potser servirà per facilitar el necessari i imprescindible diàleg social. Amén.