Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La següent transformació urbana

No podem permetre que els negacionistes de les terrasses dels bars condicionin el progrés de Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Las nuevas terrazas de Barcelona que sustituyen los bloques de hormigón. C/ Portal Nou, 23. (Ciutat Vella) Prototipo de Urbadis Microarquitectura

Las nuevas terrazas de Barcelona que sustituyen los bloques de hormigón. C/ Portal Nou, 23. (Ciutat Vella) Prototipo de Urbadis Microarquitectura / JORDI OTIX (EPC)

Tot està a punt perquè, en qüestió de setmanes, Barcelona iniciï una nova transformació urbana. Les terrasses que durant la pandèmia s’han instal·lat a la calçada experimentaran un procés de dignificació després que el consistori hagi homologat en temps rècord quatre models de plataforma. La seva instal·lació (prèvia retirada dels famosos New Jersey grocs) serà obligatòria. Les taules i cadires es queden, sí, però passaran de l’asfalt a aquestes plataformes i guanyaran en comoditat i en estètica. Els restauradors estan impacients per iniciar el procés, tot i que per a ells suposarà una inversió i no en el millor moment. La ciutadania, que ha conquerit sense complexos i sense manies aquests vetlladors d’emergència, aplaudeix una millora que serà visible als 10 districtes. Entre mitjanes, el ple de desembre ratificarà la modificació puntual de l’Ordenança de Terraces i el seu objectiu principal és, precisament, donar cobertura legal als nous vetlladors. 

Sol dir-se que ningú és profeta a la seva terra. Per això mateix hi hem de posar èmfasi, amb orgull: estem liderant, des de Barcelona, una revolució de l’espai públic que consagra les terrasses dels bars com a espais a protegir i a promoure. Per la seva doble condició: per haver-se convertit en indispensables per a uns negocis assetjats per les restriccions pandèmiques i per brindar-nos als ciutadans els espais de sociabilitat que tant necessitem. En moments de dificultat –n’hi ha hagut a la nostra història recent– hem buscat inspiració en l’experiència d’urbs veïnes. Ara encapçalem la inventiva en matèria de terrasses i algunes primeres espases de la lliga de capitals mundials segueixen amb atenció el procés transformador que Barcelona es disposa a fer. Fins i tot els ajuntaments que, en un primer moment, havien propugnat la tornada a la situació anterior a la pandèmia han topat de cara amb la tossuda realitat: els ciutadans ens hem apropiat d’aquests espais, els hem humanitzat i no estem disposats a perdre’ls. 

Notícies relacionades

Com passa amb tot, fins i tot en una qüestió que suscita gran consens social hi ha veus dissidents. Alguns –els de sempre–han aprofitat l’oportunitat per carregar una altra vegada contra les terrasses. Quin paper tan trist: els que al seu dia van lluitar amb tenacitat contra les desigualtats urbanes i contra la precarietat de les famílies han acabat radicalitzats i enfrontats a qualsevol tipus d’avenç social o econòmic. Allà ells. Ara bé, igual com amb les vacunes, no podem permetre que aquests negacionistes condicionin el progrés de la ciutat. Són pocs i algú hauria de dir-los que les seves opinions, tot i que legítimes, no representen el sentir de la majoria dels barcelonins. El que veritablement ha inquietat els barcelonins ha sigut la pandèmia, el segrest de la nostra normalitat i la destrucció de llocs de treball. 

Ara es tracta de què el consistori en el seu conjunt (ergo Govern i oposició) no frustri les expectatives que ell mateix ha creat i que tan bé han acollit ciutadans i restauradors. Barcelona pot i ha de liderar l’alegria, l’ànim i el dinamisme econòmic, i per a aquesta comesa la contribució de les terrasses i de la restauració ha sigut, és i serà sempre fonamental.