Festes a l’horitzó Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Un Nadal incòmode (de nou)

L’apocalipsi dels subministraments sona alt i clar mentre el reclam del Black Friday es manté intacte, però el del Banc dels Aliments també

1
Es llegeix en minuts
Un Nadal incòmode (de nou)

PA WIRE / DPA / ANDREW MILLIGAN

L’any passat es parlava de «salvar el Nadal», i ara és«assegurar l'abastiment del Nadal», però la incomoditat d’unes paraules mal associades o desenfocades, lluny de les persones, de l’exclusió social, de la transcendència... és la mateixa. A poc més d’un mes del Nadal, passada la castanyada i amb els torrons enfilats, cremant etapes sense donar-nos temps ni espai per viure amb plenitud el present, l’angoixa del segon Nadal de la pandèmia ja s’ha instal·lat en el relat públic.

La crisi d'abastiments que afecta el comerç mundial és conseqüència directa de la pandèmia, en un moviment pendular propi del capitalisme rampant que associa recuperació amb voracitat i, en conseqüència, especulació i inflació de preus. Però aquesta conjuntura és cosina germana d’una crisi d’explotació de recursos globals molt més greu. «Acord imperfecte» i «victòria fràgil» són algunes de les expressions que s’han fer servir per descriure el resultat de la COP26. Un consum d’energia i energies brutal en 15 dies per denunciar el consum d’energia i no aconseguir posar-se d’acord a com reduir-lo per no voler assumir-ne el cost.

Notícies relacionades

Tot plegat no emmascara la pregunta que ens hauríem de fer sobre què «necessitem» realment. Molt menys de gairebé tot i molt més d’algunes coses. Mentre celebro que a la meva mare li acaben de posar la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 i que el 75% de la població de Catalunya de més de 16 anys ja tingui dues dosis, visc també amb incomoditat que la xifra de la mitjana de vacunats arreu del món no arribi al 40% i ni a la meitat als països amb rendes més baixes. El decreixement i la redistribució han d’anar de la mà per reduir desigualtats i possibilitar un futur per a més gent.

Faig una recerca de la paraula ‘Nadal’ en articles d’altres anys i la paraula ‘incòmode’ és omnipresent. Un bon tema per a l’advent, veig. L’apocalipsi dels subministraments crfida ben fort mentre el reclam del Black Friday es manté intacte, però el del Banc dels Aliments també, i és el cap de setmana vinent.