Història recent Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Una democràcia es defensa amb la memòria

No hi ha simetria possible entre els garants de la democràcia i els amotinats. La sublevació i la posterior dictadura només mereixen la condemna rotunda de tots els demòcrates

3
Es llegeix en minuts
Desenes de fotos de víctimes del franquisme, exposades ahir a les portes del Suprem per vindicar la memòria històrica.

Desenes de fotos de víctimes del franquisme, exposades ahir a les portes del Suprem per vindicar la memòria històrica. / AFP / DOMINIQUE FAGET

Fa uns dies, l’Ayuntamiento de San Fernando va homenatjar els 17 regidors de la corporació del 1936. Tots, sense excepció, van ser assassinats pel feixisme criminal que va acabar amb la Segona República i amb la democràcia a Espanya. Entre ells, el meu avi Eduardo Díaz. Tots van ser arrestats i afusellats pels militars rebels sublevats.

Ja fa 85 anys d’això. El juliol del 36, un grup de militars que havia jurat protegir Espanya es va alçar en armes contra aquesta mateixa Espanya i la seva gent, cosa que ens va portar a l’etapa més negra i fosca de la nostra història recent, a 40 anys de dictadura que van eliminar de cop els drets i les llibertats i que van provocar misèria, mort i dolor a cada racó del país.

Avui, la nostra democràcia no és només hereva de la Transició, del procés constituent i de la voluntat del poble. Especialment, ho és de la Segona República i d’aquests homes i dones que ho van perdre tot, fins i tot la vida, per defensar la democràcia i la llibertat. Perquè hi ha qui ara pretén reescriure la història i afirma que la Guerra Civil s’explica perquè uns volien democràcia sense ordre i d’altres ordre sense democràcia. Doncs no. No hi ha simetria possible entre els garants de la democràcia i els amotinats. La sublevació i la posterior dictadura només mereixen la condemna rotunda de tots els demòcrates.

I una democràcia es defensa amb la memòria. Perquè el poble que no coneix la seva història està condemnat a repetir-la. I perquè si no parlem del que va passar és com si no hagués passat. I sí, terriblement va succeir i tenim l’obligació de transmetre-ho de generació en generació.

L’homenatge a San Fernando és un acte de justícia i reparació i que ha d’obrir el camí d’altres consistoris. A ells els van assenyalar i els van executar per ser treballadors, progressistes, per representar el poble i perquè suposaven un perill per als seus plans de submissió. Van ser els primers, però després en van venir molts més. Milers. Sense cap dubte, el franquisme va matar metòdicament i planificadament. No va ser fruit del fervor ni del rampell.

A més, van pretendre silenciar els vençuts. Va ser tant el dolor que van infringir que durant dècades no hem sabut res. A La Isla, com en tants altres llocs, després de tantes atrocitats en tan poc temps, es va imposar el silenci. Un silenci que ha impedit a les famílies que coneguéssim en detall els esdeveniments i reconeguéssim els nostres. Un silenci que avui es combat donant llum sobre el que veritablement va passar i sobre qui era qui. Exercint el dret a la memòria històrica, una política d’Estat.

Notícies relacionades

La memòria democràtica proporciona elements per a la reflexió i rescabala l’anhel de reparació moral i emocional de les víctimes. Parlem de dignificació i de justícia. Arribats en aquest punt, qualsevol treball de recerca per posar negre sobre blanc estarà incomplet mentre les famílies no trobem les restes dels nostres éssers estimats per poder donar-los el descans que mereixen. Apel·lem a les autoritats competents a accelerar els treballs d’exhumació de les fosses comunes. I no, no estem mirant d’impedir la reconciliació ni de reobrir velles ferides, sinó tot el contrari, de tancar-les. I això no passarà fins que tots trobem els nostres i el dol no l’hereti una generació més.

És de justícia rescabalar la memòria dels qui ho van perdre tot, fins i tot la vida, per no claudicar ni doblegar-se en cap moment. Les seves històries són històries de dignitat i la seva memòria mai serà esborrada ni tacada pel franquisme i els seus hereus. Orgull, honor i memòria.