Ficció audiovisual Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Antlers: un univers robat

És un insult al que podia haver sigut, un acte més de conquista i apropiació cultural, en la qual personatges blancs experimenten una cultura aliena prenent el control de la narrativa

1
Es llegeix en minuts
El director Scott Cooper.

El director Scott Cooper. /

Com la majoria de les coses que semblen massa bones per ser veritat, el tràiler va acabar sent molt millor que la pel·lícula. ‘Antlers’, la nova pel·lícula en cines produïda per Guillermo del Toro i dirigida per Scott Cooper, ens prometia una història de por que desafiaria el nostre concepte de l’horror, esgarrapant la sensibilitat de cínics i experts. Ens prometia un llargmetratge rodó, esborronador i ric en contrastos que tensaria els límits del gènere de terror, portant a la gran pantalla una superproducció digna de l’univers que Guillermo del Toro ha anat construint al llarg dels anys. Prometia però, desgraciadament, no va complir.

Protagonitzada per Keri Russell, que ens va enamorar a ‘Felicity’ i anys més tard a ‘The Americans’, ‘Antlers’ explica la història d’una professora d’escola en un petit poble miner d’Oregon que descobreix inquietants dibuixos al pupitre d’un dels seus alumnes. Amb l’ajuda del seu germà, el xèrif local, intenta ajudar el petit Lucas, autor dels pertorbadors dibuixos, immiscint-se completament ja de passada, sense límit ni sentit comú, en les investigacions policials que s’estan portant a terme al poble, on comencen a desaparèixer persones i emergir cossos mig devorats per una estranya criatura: un ‘wendigo’. El ‘wendigo’ és una criatura mitològica que prové de la cultura i la història de nord-americans indígenes que, per alguna estranya raó, no tenen cap pes en aquesta pel·lícula, i són esmentats de passada, com si existissin en un planeta diferent. Tan sols veiem un personatge natiu americà que apareix durant cinc minuts per informar els protagonistes de la identitat del monstre, el qual els dona les claus necessàries per poder interpretar la vàcua i predictible història que els espera. ‘Antlers’ és un insult al que podia haver sigut, un acte més de conquista i apropiació cultural, en la qual personatges blancs experimenten una cultura aliena prenent el control de la narrativa, posicionant-se en el centre d’un univers robat, una vegada més.

Temes:

Cine