Líders cara a cara

1
Es llegeix en minuts
Líders cara a cara

ANDREAS SOLARO / AFP

Des que va començar la pandèmia, la cimera de Roma és la primera que ha reunit cara a cara els líders dels 20 països que més poder tenen al planeta. Al G-20 no tot són economies riques, ni tenen el mateix poder, alguns són potències globals i d’altres, regionals; alguns van ser colonitzadors i altres, colonitzats; però aquesta vintena de països sumen el 60% de la població mundial, controlen el 75% de l’economia global i generen el 80% dels gasos que escalfen el planeta. És lògic mirar a aquest grup per saber si avancem o ens estanquem en batalles estèrils sobre qui dominarà el futur, quan ens diuen que la sort col·lectiva és mes que incerta.

Res a l’agenda global pot tenir més rellevància que un acord segellat entre aquests 20 i, no obstant, malgrat que en comptes de vomitar greuges que viatgen per les xarxes per fi s’han pogut veure les cares, podríem convenir que mentre els líders anuncien l’ampolla mig plena, el gruix de la societat ni tan sols considera que el nivell doni per veure-la mig buida.

Notícies relacionades

Han validat l’impost global per a grans empreses, sens dubte necessari. Però l’ampolla és buida quan mirem la creixent desigualtat al món. Com ho és per a dues terceres parts de la humanitat on amb prou feines han arribat vacunes i la pandèmia frena el seu desenvolupament i s’arrisca també que noves variants del virus tornin a col·lapsar l’economia global.

Sense un pla operatiu d’emergència, l’anunci d’arribar a meitat del 2022 al 70% de vacunació a tot el món, serà poc mes que una declaració de bones intencions. El mateix que en el canvi climàtic, on la cimera entrega el relleu a la reunió del COP26 que comença a Glasgow sense haver assolit quotes de pes per frenar l’ascens de temperatura a 1,5°, per a l’abandonament del carbó o els recursos per recolzar a les economies menys desenvolupades. Sols no poden fer res, per això és bo que per fi s’hagin vist en persona, tot i que junts esperàvem que donessin més la cara.

Temes:

G-20