Apunt Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Un mal inici

L’única reforma laboral possible estarà carregada de matisos i cessions mútues

1
Es llegeix en minuts
Un mal inici

Eduardo Parra / Europa Press

La reforma del mercat de treball incideix directament en el més gran dels nostres mals: l’escassa creació de treball estable i ben remunerat. Sens dubte, aquesta carència és conseqüència de múltiples factors, més enllà de l’estricta reglamentació laboral, però la imminent reforma, sortint de la pandèmia i coincidint en un moment de transformació productiva, és una gran oportunitat per avançar cap a l’augment de l’ocupació i la seva millora que tant necessitem.

Notícies relacionades

En els pròxims mesos, la primera demanda patronal serà la flexibilitat, entesa com la capacitat d’adequar-se a caigudes en el nivell d’activitat. L’empresari necessita certesa dels temps i formes per reduir plantilla quan les circumstàncies ho exigeixen. Per la seva banda, pels sindicats la prioritat és reduir la precarietat i conduir els abusos en pràctiques com l’externalització. Amb certesa, els empresaris contractaran en gran manera en temps de bonança i, al seu torn, l’estabilitat en l’ocupació facilitarà la capacitació laboral necessària per avançar cap a una economia de més valor afegit. 

Aquest és el sentit d’una reforma en els grans traços de la qual coincideixen partits, agents socials i la Unió Europea. A partir d’aquesta voluntat comuna, a mesura que s’entri en el detall, emergiran les diferències entre uns i d’altres, especialment en qüestions com, per exemple, l’àmbit dels convenis. Qüestions complexes que impossibiliten solucions senzilles amb què acontentar-los a tots. L’única reforma possible estarà carregada de matisos i cessions mútues. En aquest context, i sense la mínima voluntat de pacte entre els grans partits, la negociació comença de la pitjor manera possible, amb un enfrontament al mateix si del Govern i plantejant la reforma partint d’una disjuntiva tan beneita com contraproduent: derogació o no de la llei del PP. El que està en joc per a milions de ciutadans és massa important com per situar-nos en un escenari de blanc o negre, que no condueix enlloc.