Apunt Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

De com apuntar-se el gol

Fa la sensació que pot ser que hi hagi diferències sobre la reforma laboral, però a això se suma la decisió del PSOE de no quedar al marge d’una mesura que reforçaria encara més la imatge de Yolanda Díaz, que és la persona més ben valorada del Govern

1
Es llegeix en minuts
De com apuntar-se el gol

EUROPA PRESS / JUAN MANUEL SERRANO ARCE

Atès el guirigall de declaracions i insinuacions que acompanyen la crisi més recent, i pot ser que més greu, de la coalició de Govern és difícil saber quines són les raons últimes de l’enfrontament entre els dos partits coalitzats o, millor, entre el president, el socialista Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona, la podemista Yolanda Díaz. ¿És una disputa pels continguts, com insinuen a Unides Podem? ¿És només qüestió de metodologia, com transmeten des del PSOE? ¿O és una baralla per veure qui s’apunta el gol d’una reforma (derogació o modernització, segons qui parli) de lareforma del mercat de treball, perpetrada per l’Executiu de Mariano Rajoy el 2012 i la modificació de la qual tindrà gran impacte en l’electorat de l’esquerra?

Notícies relacionades

La successió d’esdeveniments podria indicar que l’intent de la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, de tutelar la negociació amb els agents socials anava dirigit a evitar que la nova regulació del mercat laboral vagi massa lluny, irriti els empresaris o aixequi recels a la Unió Europea. És a dir, que seria cosa de continguts. Però, vist com ha evolucionat la polèmica posterior i com s’ha enrabiat la relació entre els dos partits, fa la sensació que pot ser que sí, que hi hagi diferències sobre el què, però que a això se suma la decisió del PSOE de no quedar al marge d’una mesura que reforçaria encara més la imatge de Yolanda Díaz, que és la persona més ben valorada del Govern, que rep un gran suport fins i tot entre els votants socialistes. 

Si Sánchez va manifestar en la clausura del congrés del PSOE la seva intenció de «posar punt final» a la reforma del mercat laboral de Rajoy, és evident que vol deixar clar que la iniciativa és seva (o també seva) i pretén apuntar-se el gol de la seva derogació/modernització. A tot estirar estarà disposat a compartir-lo amb Unides Podem, per allò que és una mesura «de tot el Govern», però no transigirà que l’èxit se li atribueixi només a Díaz.