Apunt

En decadència

Des del 2017 han sortit unes 2.400 seus socials de Catalunya més de les que han arribat, mentre que a Madrid succeeix el contrari

1
Es llegeix en minuts
En decadència

Ferran Nadeu

Decadència. Passem al verb: ‘decaure’. Al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans: «Passar gradualment d’un estat més perfecte o pròsper a un estat d’imperfecció, d’adversitat, de dissolució». Aquesta és la tendència actual de Catalunya, un procés a què es pot sumar la irrellevància econòmica, segons la dura i contundent última nota d’opinió del Cercle d’Economia. Exageració, diran uns quants. Però és cert que aquesta melodia sona de fons des de fa temps en l’entorn empresarial.

Notícies relacionades

«Cada vegada més, empresaris i executius agafen l’AVE o l’avió dilluns i tornen dijous o divendres per passar el cap de setmana», comentava un directiu aquesta setmana. I és que per a molts els negocis es fan ja en una altra part. Segons les últimes dades del Registre Mercantil, entre les comunitats en què es van produir més sortides de seus socials en el tercer trimestre d’aquest any hi ha Madrid, amb 338, seguida de Catalunya, amb 177. I en saldo d’entrades i sortides, Catalunya va destacar amb un balanç negatiu de 75 empreses, i a la banda oposada, Madrid, amb un saldo positiu de 6. Res catastròfic sinó fos perquè, període rere període, el saldo és negatiu a Catalunya. Des del 2017 fins al 30 de setembre passat han marxat gairebé 2.400 empreses més de les que han recalat aquí, mentre que a Madrid el procés és el contrari. També n’han marxat seus, sí, moltes, però n’ha guanyat unes 1.600 en aquest període de temps.

Això no és més que la mostra d’aquest procés que es denuncia des del món econòmic. I tot això davant una irritant passivitat de la Generalitat, poc abocada a treballar perquè l’estabilitat política torni a ser la normalitat i que l’anormalitat i el realisme màgic deixin de ser la prioritat. I mentrestant, de tant en tant, es llancen alertes a veure si algú es dona d’una vegada per al·ludit. El pes econòmic de Catalunya no es redueix tant, però el que sí que s’evidencia està estancat mentre que d’altres guanyen molt terreny ¿Fins quan?