Apunt Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La tornada de l’emèrit

Protegir la Monarquia i mirar de recuperar el prestigi de la institució van ser les raons que van portar l’actual rei a demanar al seu pare que abandonés Espanya. I això no canvia amb l’arxivament de les diligències de la Fiscalia

1
Es llegeix en minuts
La tornada de l’emèrit

Europa Press

Les notícies sobre el probable arxivament de les investigacions obertes per la Fiscalia Anticorrupció sobre la fortuna oculta del rei emèrit han arribat acompanyades d’afirmacions sobre la seva intenció de tornar a Espanya. Com ell mateix confessa a la seva biògrafa, la francesa Laurence Debray, per fer-ho només ha d’agafar un avió. És així, no hi ha res que impedeixi a Joan Carles I tornar. De fet, les raons de la seva expatriació no estaven en les diligències obertes per la Fiscalia o en les actuacions de l’Agència Tributària i en la seva marxa, el seu advocat va tenir especial interès a deixar clar que retornaria si era reclamat per la Justícia. Així que si l’anterior monarca resideix actualment a Abu Dhabi no és perquè hi pogués haver causes judicials contra ell sinó pel mal a la reputació que les notícies sobre els diners atresorats a l’estranger feien al seu fill, el rei Felip, i a la Corona.

Protegir la Monarquia i mirar de recuperar el prestigi de la institució, tan malmès per les informacions sobre l’actuació econòmica del seu anterior titular, van ser les raons que van portar l’actual rei –amb el suport del president Sánchez– a demanar al seu pare que abandonés Espanya. I això no canvia amb l’arxivament de les diligències de la Fiscalia. Menys si els fiscals argumenten, i podrien fer-ho, que l’exoneració es deu que els hipotètics delictes es van produir quan gaudia d’immunitat com a cap d’Estat –així va ser fins al 2014, quan va abdicar–, per estar prescrits o perquè ja ha regularitzat la seva situació amb Hisenda. La regularització fiscal, de fet, va corroborar les sospites que havia eludit pagar impostos, de la mateixa manera que va suposar una confirmació de les sospites sobre la seva fortuna l’escrit de Felip VI, de març del 2020, en el qual renunciava a l’herència del seu pare i li retirava l’assignació econòmica de què encara gaudia. Sembla, per tant, que la tornada de l’emèrit dependrà de la decisió de l’actual monarca i de quant mal cregui aquest que li pot fer la presència del seu pare a Espanya.

Temes:

Joan Carles I