Apunt Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

¿Sense matèries primeres?

Aquesta economia tan oberta requereix ser conduïda ràpid, ja que, altrament, el descontrol està garantit

1
Es llegeix en minuts
¿Sense matèries primeres?

NEIL HALL / EFE

Aquests dies vivim situacions tan inaudites com preocupants. Així, l’augment desorbitat del preu de l’energia i la incertesa sobre el subministrament de gas en els pròxims mesos; la paralització de plantes automobilístiques per la falta de xips; o, al Regne Unit, les llarguíssimes cues per proveir-se de combustible i les prestatgeries buides als supermercats. Tot això fa témer per un futur pròxim en què ens faltaran matèries primeres fonamentals. No obstant, això no és exactament així. 

El problema de l’energia deriva d’un augment de la demanda que es dona en plena transició cap a un nou model energètic, sustentat en les fonts renovables. Així, malgrat el gran desenvolupament d’energies com l’eòlica, encara necessitem l’estabilitat que proporciona la nuclear i, en determinades conjuntures com la present, una gran aportació del gas.

Per la seva banda, la crisi dels xips deriva, essencialment, de la insuficient capacitat productiva global, que, a més, està localitzada a Taiwan i Corea del Sud. Una qüestió complexa, ja que la posada en marxa d’una planta de fabricació de semiconductors requereix més de dos anys i una inversió que supera els 15.000 milions d’euros. 

Notícies relacionades

Finalment, el gran problema del Regne Unit no deriva de la falta de matèries primeres, sinó d’un Brexit accelerat i insensat que ha trencat els circuits tradicionals d’aprovisionament i distribució. En concret, la falta de camioners –molts han tornat als països d’origen– dificulta la distribució dels combustibles i altres productes essencials. 

Tot això és reflex d’una globalització accelerada i desgovernada que, a més, ve a coincidir amb una inajornable transició ecològica. Per això, res del que se’ns esdevé és insalvable. Però aquesta economia tan oberta requereix ser conduïda ràpid, ja que, altrament, el descontrol està garantit. Un desgavell que pot portar, fins i tot, que les matèries primeres sí que acabin resultant insuficients.