Comptes públics Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Nous pressupostos

Amb un Govern de coalició progressista la recuperació està sent més ràpida, més justa i sobretot més transparent

2
Es llegeix en minuts
Nous pressupostos

EFE / PEDRO PUENTE HOYOS

Sempre m’ha agradat el mes de setembre. Arrenca el curs escolar i també es dona tret de sortida al curs polític i des del grup parlamentari socialista l’encarem amb determinació, prudència i optimisme.

Per encarar un nou curs polític, és necessari mirar pel retrovisor i veure com vam tancar el curs polític anterior. Els i les socialistes volem posar en relleu que ni la pandèmia ni la dreta ni la ultradreta han frenat la nostra agenda d’avenços socials, al contrari: el que han fet és accelerar-la. Espanya ha avançat malgrat el soroll i l’aspre espectacle que aquests grups ens ofereixen a l’hemicicle setmana rere setmana. 

Ara, ens trobem a l’avantsala de la tramitació d’uns nous Pressupostos Generals de l’Estat, i per a la seva elaboració és necessari, també, fer una radiografia de la situació actual.  

L’economia espanyola ha superat les previsions més optimistes. En l’últim trimestre hem crescut un 1,1%, situant-nos per sobre de la mitjana de la zona euro en creixement i estem recuperant els nivells previs a l’ocupació que teníem abans de la pandèmia. Espanya fa sis mesos consecutius que crea ocupació, s’han recuperat nou de cada deu llocs de treball que s’han vist afectats per la Covid-19, està augmentant el nombre d’afiliats a la Seguretat Social i s’està reduint el nombre de treballadors en erto. Avui només queden 200 mil persones dels més de 3,5 milions de treballadors que van arribar a estar en erto en aquest país, durant els moments més durs de la pandèmia. 

El Fons Monetari Internacional diu que Espanya serà l’economia dels països avançats que més creixerà l’any vinent i recuperarem, ben aviat, el nivell de PIB d’abans de la pandèmia.

Amb aquestes dades a la mà, i si les comparem amb la gestió de la crisi econòmica que va portar a terme el Partit Popular, podem assegurar que amb un Govern conservador la recuperació va ser lenta i injusta, una recuperació marcada per la melodia de la corrupció, encara avui, en la nostra memòria. Es van tardar deu anys a recuperar els nivells previs de PIB i dotze a recuperar l’ocupació que hi havia abans de la crisi financera.

En canvi, avui, amb un Govern de coalició progressista la recuperació està sent més ràpida, més justa i sobretot més transparent.

Notícies relacionades

Els nous pressupostos s’estan elaborant per oferir a la ciutadania una recuperació justa. Si la pandèmia ens ha afectat a totes i tots, la recuperació ha d’arribar a tots per igual. Per això, és important abordar els pressupostos des d’una visió integradora: treballadors, empreses, autònoms i territori. Així, els objectius prioritaris dels nous pressupostos seran: el creixement econòmic, l’escut social i la cohesió territorial.

I just en això hem treballat aquest últim any i mig, i continuarem fent-ho per, com els deia, oferir a la ciutadania una recuperació justa, transparent i no deixar ningú enrere.