Fires literàries Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Les cadenes del llibre

Aquests dies en què els llibres han pres el carrer estic gaudint com mai de les baules que trenem les persones

1
Es llegeix en minuts
Les cadenes del llibre

ACN

La cadena del llibre és, en l’argot del sector editorial, el llarg recorregut que fa un llibre des que la idea nia al cervell de l’autor fins que el volum arriba a casa del lector. En el camí hi intervenen moltes persones amb responsabilitats diverses. Una de les converses recurrents entre nosaltres és que cal enfortir les baules d’aquesta cadena, sovint febles per fragilitats estructurals i/o per desencontres històrics, però aquests dies en què els llibres han pres el carrer estic gaudint com mai de les baules de la cadena que trenem les persones.

La dels somriures de parada en parada, lectors, autors i editors feliços, de retrobar-se en cos i ànima, amb un llibre a les mans. Vull creure que el meu sector és especial i que aquesta alegria que compartim també ho és. Però potser seria pecar de supèrbia o ingenuïtat.

Notícies relacionades

Baules que trenen generacions, la d’aquell llibre que vam descobrir a casa dels avis, la d’aquell manual per a la universitat que vas comprar de segona mà en una llibreria del carrer Aribau, la de l’última autora en arribar.

De llibre en llibre, de veu en veu, com la de l’escriptor Biel Mesquida, flamant Premi Trajectòria de la 39a edició de la Setmana del Llibre en Català que, amb la força de la seva veu, trona sobre els nostres caps al moll de la Fusta: «Ja m’ho deia la meva mare: llibres, llibres i més llibres». És per aquesta passió de petit, potser, la que feia dels llibres un objecte de desig, que dos dies després feia el pregó d’inauguració de la 70a Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern al passeig de Gràcia. Ell, que ha trenat poemes i poetes i ha cantat a la llibertat. ‘Llibres/Lliures’ era el joc que Joan Brossa proposava el 1994 per al cartell de la Fira, i seguim allà mateix, reclamant la centralitat per al llibre (¡per a les idees!) enmig del carrer, als escons del Parlament, a la plaça de Chueca. Més llibres, més lliures. Perquè no es trenqui la cadena.

Temes:

Llibres