Addicció a les pantalles

Adolescents emprenyats

Es parla molt de la gent jove sense comprendre res i amb ànim, sembla, en cas de demonitzar-los

1
Es llegeix en minuts
Adolescents emprenyats

David Castro

Crec que vaig ser una adolescent addicta. Em passava el dia llegint i escrivint. Amagava novel·les entre els meus llibres de text, escrivia contes a classe de matemàtiques (i en totes les altres). No prestava atenció a res del que passava al món real. Faltava a classe per acabar una novel·la o per visitar la biblioteca a la recerca de l’últim descobriment. Vaig llegir quantitats ingents de novel·les, de dia i de nit (de vegades sense dormir). No m’interessava l’esport, em costava la vida social i, en general, tot el que no fos literatura.

Dic tot això arran de certes informacions que aquesta setmana han provocat un emprenyament monumental a la secció adolescent de casa meva (la més nombrosa). Els experts alerten de l’addicció als videojocs –i a un en particular, anomenat ‘Fortnite’. Segons els meus fills, a qui tinc per gent assenyada, tot i que jove –els asseguro que una cosa no està disputada amb l’altra–, la informació era esbiaixada, tendenciosa i poc rigorosa amb els detalls. Hi ha videojocs molt més perniciosos que l’analitzat. La majoria dels seus usuaris no són addictes. Es parla molt de la gent jove sense comprendre res i amb ànim, sembla, en cas de demonitzar-los. En resum, els meus fills (i imagino que molts com ells) estan fins a la punta del tupè d’aquesta classe d’experts que només parlen per dir que els adolescents ho fan tot malament.

Notícies relacionades

No sé si els meus adolescents són representatius del sentiment general. Parlo per ells perquè no hi ha columnistes adolescents, tertulians adolescents ni representants parlamentaris que portin les seves queixes davant qui les vulgui atendre. Tampoc estic gaire segura que algú les vulgui atendre. És a dir, comprendre’ls sense jutjar-los. Tan fàcil que és carregar-los amb la culpa de tot.

Finalment, un apunt incòmode. Fins i tot els meus fills adolescents es van formular una pregunta òbvia, arran de les escabroses informacions sobre addiccions a les pantalles: ¿On són els adults que haurien de vetllar per aquests menors enganxats a la ‘joystick’? Qui sap. Potser són també davant d’una pantalla. 

Temes:

Adolescents