Decisions urgents Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Res és més veloç que la política

Retenir decisions en plena crisi per una negociació entre partits no és prudent

2
Es llegeix en minuts
Res és més veloç que la política

JOHANNA GERON / POOL

En la tecnologia, en la medicina i en la vida mateixa tot va molt ràpid. Però en política encara més: els vius no poden estar mai tranquils i els morts de vegades ressusciten. Que l’hi diguin a l’expresident Mariano Rajoy, que, a meitat de maig del 2018, celebrava feliç amb el seu equip un sopar especial en un hotel de Gran Canària: acabaven d’aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat. Només 15 dies després ja no era president, enderrocat per una insòlita moció de censura que consagraria Pedro Sánchez a la Moncloa. Aquella negra tarda de l’1 de juny, Rajoy es va reunir amb els mateixos de les Canàries en un reservat a Madrid en un àpat funeral. Era un divendres. El dimarts següent, al migdia, va presentar la seva dimissió com a president del Partit Popular i renunciava a la seva acta de diputat. Tret d’accident mortal, o debacle electoral, una sortida tan vertiginosa de la política sembla impossible.

La tarda d’aquell dimarts, al Foro Next Educación, l’expresident José María Aznar havia de presentar el llibre ‘No hay ala oeste en la Moncloa’, de Javier Zarzalejos. Alguns van pronosticar que Aznar no compareixeria. Poc el coneixen. Em vaig asseure al seu costat a la taula de ponents i vaig disfrutar llegint la bateria de titulars escrits a la seva llibreta abans que els emetés. Més que titulars, eren míssils. Més que pronunciar-los, els llançava amb terrabastall. «Quan jo me’n vaig anar, a Espanya hi havia una dreta i avui en tenim tres», va disparar contra Mariano. Tan cert com que avui queden només dues dretes i, de vegades, per les seves declaracions, semblen una. La pitjor.

L’11 d’agost passat l’OTAN estimava que el Govern afganès podia resistir els talibans uns tres o quatre mesos. Ni tres mesos, ni tres setmanes. Poc més de tres dies. Va fugir el president Ashraf Ghani i va col·lapsar el fràgil sistema governamental. Va caldre accelerar l’evacuació. Quan algunes forces de l’oposició critiquen que per autoritzar-la calia reunir el Congrés, no es comprèn. Són els Parlaments els que han de decidir entrar en una guerra, o sortir-ne, però no han d’organitzar una retirada, o qualsevol operatiu. A la velocitat que va tot, retenir les decisions en plena crisi per una negociació entre partits, i a sobre explicar-les en públic, no sembla oportú, ni prudent. Cal actuar d’urgència i amb eficàcia, com es va fer. Les enquestes mesuren l’orgull dels espanyols i dels italians, països que van destacar en l’evacuació.

Notícies relacionades

Traient conclusions del fiasco, la Unió Europea creu que és el moment d’avançar cap a un batalló europeu d’intervenció ràpida, al marge de l’OTAN, que té mecanismes més complexos i als EUA al comandament. Atents als moviments del vicepresident Josep Borrell. Des de l’ombra és el que va proposar l’‘operació Torrejón’, amb Espanya com a porta d’entrada europea de l’evacuació a través d’aquesta base aèria pròxima a Madrid. Les converses entre ministres europeus de Defensa són intenses. Només cal esperar al resultat de les eleccions alemanyes, on tot pot passar.

El món ja girava ràpid, però, si és possible, s’ha accelerat més i més: políticament, econòmicament i amb el flagell climàtic que va col·locar l’estat de Louisiana, o la ciutat de Nova York, al nivell d’emergències d’Haití. Tot és volàtil. Però en la política més.  

Temes:

Afganistan Kabul