L’escalfament global Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El Sisè Informe sobre el Canvi Climàtic

Hem de reconsiderar la manera com portem a terme activitats essencials, com la producció d’aliments, de manera que es redueixin les emisones de gasos i no s’incrementin els efectes sobre el clima

3
Es llegeix en minuts
El Sisè Informe sobre el Canvi Climàtic

El Panell Internacional sobre el Canvi Climàtic format per les Nacions Unides l’any 1988 acaba de publicar la sisena versió de la primera part del seu informe sobre els efectes de l’activitat humana sobre l’estat de l’atmosfera i les seves possibles conseqüències. El primer informe es va publicar l’any 1990 i les dades que inclou cada nova versió són més sòlides i les conclusions són més clares. Aquests documents són una eina de gran valor per entendre els canvis que s’estan produint en el clima i la participació de l’activitat humana en ells. Molt en particular, per tractar de trobar solucions a una situació que ja està creant problemes importants en molts llocs del món.

Els informes de l’IPCC tracten de resumir de forma crítica el que ha estat publicat al món sobre el canvi climàtic de forma que puguin permetre als ciutadans i als governs de saber quin és l’estat de la qüestió, quines en són les causes i quines serien les mesures que es poden prendre per resoldre o mitigar el problema. Els informes tenen la gran virtut d’haver estat elaborats per panells internacionals de centenars de científics i que han estat acceptats per consens pels governs del món. Les seves conclusions estan molt matisades i tracten de no allunyar-se dels fets que estan ben provats.

La part del Sisè Informe de l’IPCC que acaba de ser publicada conté el que anomenen la Base Científica Física. És un document de gairebé 4000 pàgines amb centenars de referències bibliogràfiques. En el resum dirigit als qui han de prendre decisions polítiques fa una anàlisi de l’estat actual del clima, una previsió del que pot passar en el futur, quins riscs es poden presentar en les diferents regions del mon i propostes per limitar els efectes. Les dades que presenta l’informe confirmen l’augment de la temperatura de l’atmosfera i les seves conseqüències a les ciutats, en boscos i camps de conreu o en els oceans. En termes generals la previsió és que augmentin les temperatures més altes, que els fenòmens meteorològics intensos incrementin i el nivell del mar pugi. Aquests efectes ja s’estan sentint arreu i en particular en les nacions insulars o les poblacions de la costa.

Notícies relacionades

En aquest Sisè Informe el Panel conclou que hem de buscar l’origen d’aquests canvis en l’activitat humana i qualifica aquesta conclusió d’inequívoca. Els informes precedents havien anat reforçant aquesta afirmació passant d’una gran prudència a l’actual afirmació rotunda. Això és conseqüència dels resultats més precisos i de les anàlisis que han anat estan fetes. Anteriorment alguns científics havien emès dubtes raonables sobre l’origen dels canvis en el clima, però en aquest moment l’informe no troba raons vàlides per defensar altres hipòtesis. I s’identifiquen clarament les emissions de gasos a l’atmosfera, sobre tot de diòxid de carboni i de metà com les causes més probables. La velocitat amb què els canvis en el clima es produeixen porten a proposar a l’IPCC que les accions per reduir les emissions de gasos s’han de prendre el més aviat possible.

Les conclusions d’aquest informe reforcen el que havia estat dit en els precedents i el tipus d’accions que caldria prendre. Això no vol dir que sigui fàcil. En el darrer segle hem anat acostumant-nos a activitats que ens semblen essencials pel nostre benestar i que depenen de disposar de fonts accessibles d’energia basades en cremar combustibles fòssils. La gran mobilitat de que gaudim n’és un exemple, però també la calefacció o l’aire condicionat i moltes activitats industrials. Algunes d’aquestes activitats són essencials per nosaltres com és la producció d’aliments que genera també una quantitat important de gasos que afecten el clima. Per tant, de l’actual informe es desprèn que si no volem que s’incrementin els efectes del clima, cal eliminar les activitats que es basen en cremar combustibles fòssils i reconsiderar la manera com duem a terme aquelles que són essencials de manera que es redueixin les emissions de gasos. Les mesures que s’han de prendre tindran un fort impacte social i tenen sentit si es prenen a nivell mundial. Això implica un esforç d’explicació i de generar acords tant a nivell local com global.