Apunt

Plus Ultra i la paràlisi

L’aturada del fons que gestiona la SEPI després de l’embolic per l’ajuda a l’aerolínia pot tenir conseqüències tan dramàtiques com evitables

1
Es llegeix en minuts
Un avión de Plus Ultra

Un avión de Plus Ultra

El préstec de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) a l’aerolínia Plus Ultra ha generat un enorme enrenou des del mateix moment de la seva concessió. I s’entén, ja que el Fons de Recolzament a la Solvència d’Empreses Estratègiques té com a objectiu ajudar companyies estratègiques per a l’economia espanyola, especialment perjudicades per la crisi i amb bona salut prèvia a la pandèmia. Així, no es comprenen els 53 milions d’euros en préstecs a una empresa aèria gairebé desconeguda i irrellevant per al seu sector. Les acusacions inicials han anat pujant de to i, com era de preveure, la qüestió ha acabat en els tribunals.

Un descrèdit institucional innecessari, amb el risc afegit d’uns quants milions que ja veurem si es tornen. Però encara que això és molt rellevant, no és el més preocupant del cas. El pitjor, i d’extrema gravetat, és la paràlisi en què s’ha sumit la SEPI quan més urgent resulta la seva funció. 

Notícies relacionades

Són moltes les empreses, amb passat i futur, que requereixen ajudes públiques fins a arribar a la plena normalitat. Entre aquestes, per exemple, empreses turístiques que responen als criteris que estableix la SEPI, i a què la inesperada cinquena onada del coronavirus està portant a una situació límit. A més, el fons disposa, de fa ja temps, dels recursos per articular aquestes ajudes per facilitar la continuïtat de l’activitat empresarial i el manteniment corresponent de centenars de milers de llocs de treball.

No obstant, l’escàndol Plus Ultra sembla haver tenallat els responsables de la SEPI que, per si de cas, opten per ajornar sine die qualsevol decisió. Una inacció que pot portar a conseqüències tan dramàtiques com evitables, ja que el risc del préstec a Plus Ultra no és res en comparació amb el perjudici ja causat per la paralització de les ajudes a altres empreses. Un deteriorament que augmenta a mesura que passen els dies sense que res es mogui. I tan tranquils.

Temes:

Empreses