Alimentació, salut i medi ambient Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Menjar carn

La varietat en l’oferta d’aliments és important perquè ens permet escollir el que considerem més apropiat per a nosaltres

3
Es llegeix en minuts

Si hem o no de menjar carn és una qüestió que ens podem plantejar cada dia quan ens asseiem a taula o quan anem al mercat a comprar. Aquesta pregunta aparentment tan fàcil s’ha convertit en motiu de debat en molts àmbits i fins i tot en un problema polític. Les respostes són complexes, tenen a veure amb molts factors, i el pitjor que podem fer, com en tantes altres qüestions del nostre món complex, és esperar que ens donin una resposta senzilla i en quatre paraules.

Per començar a respondre a aquesta pregunta, la biologia moderna ens recomana sempre mirar de saber si l’evolució de la nostra espècie, o fins i tot la història, ens ajuden. I el que sabem dels orígens de la nostra espècie és que una de les raons del seu èxit ha sigut la possibilitat d’alimentar-se de fonts molt diverses i que, en els moments en què l’‘Homo sapiens’ es va formar com a espècie, les seves poblacions eren el que anomenem caçadors-recol·lectors. Això significa que la dieta humana, en els orígens de l’espècie, incloïa carn i peix, fruites, verdures i grans. Aquest fet és determinant per definir els mínims que ha d’incloure la dieta humana: carbohidrats, proteïnes, algun greix, vitamines, minerals, i, evidentment, aigua. Alguns d’aquests aliments es troben més fàcilment a la carn i semblaria que hauríem de deduir que menjar carn sembla recomanable, però les coses no són tan fàcils.

Aquests últims anys s’han fet molts estudis per mirar de saber la forma en què l’alimentació afecta la nostra salut. Sabem, per exemple, que les persones amb sobrepès i obesitat augmenten al món i això els acaba creant problemes de salut. Hi ha hagut estudis internacionals que conclouen que un excés de consum de carn, i sobretot de carn processada, pot produir un risc de càncer. De la mateixa manera es recomana no beure alcohol i reduir el sucre i la sal dels aliments, entre d’altres. Hi ha altres factors que han anat apareixent en les nostres discussions i que tenen a veure amb la forma en què es produeix el menjar. Sabem que la producció d’aliments és un factor important en l’emissió de gasos que produeixen el canvi climàtic; utilitza una gran quantitat d’aigua i pot contaminar les aigües. En particular, la producció de carn té efectes sobre el medi ambient que voldríem reduir. Ha sigut demostrat que els remugants, i sobretot vedelles i vaques, són molt ineficients en la conversió de la proteïna vegetal en animal. A aquests arguments es poden afegir els d’aquelles persones a qui repugna que calgui sacrificar animals per alimentar-se.

Notícies relacionades

Quan arribem a aquest punt algú ens recorda que la producció d’aliments és la indústria més gran a casa nostra i, en primer lloc, la indústria càrnia. De fet, a Catalunya, la carn de porc, els vins i la fruita són tres productes alimentaris que tenen un gran valor en l’exportació, i a certes zones, per exemple de muntanya, criar vaques o ovelles és una activitat tradicional difícil de substituir. I cal recordar que és complicat seguir una dieta vegana estricta i que no és apropiada per a joves i nens. A tot això cal afegir que la nostra reacció davant el menjar és diferent per la nostra genètica, la nostra edat o activitat física i la nostra cultura. Per tant, la varietat en l’oferta d’aliments és important perquè ens permet escollir el que considerem més apropiat per a nosaltres.

Tot això comunica als ciutadans uns missatges que poden semblar contradictoris, i de fet ho són quan es plantegen de forma absoluta. El que les autoritats sanitàries ens indiquen és que ens convé no basar la nostra dieta en carns vermelles i processades, que no hem d’excloure-les si les consumim de forma moderada i que hi ha alternatives en altres tipus de carn i en el peix. També ens diuen que hi ha dietes, com la mediterrània, que estan millor adaptades a les necessitats personals i globals. D’altra banda, a Europa ja fa temps que es treballa per buscar maneres de produir els nostres aliments de manera que tinguin menys impacte sobre el medi ambient i tractar els animals de granja de forma més respectuosa. I no hem d’oblidar que hem d’aconseguir que poder triar el menjar que ens convé sigui possible per als europeus, però també per a tota la gent que viu al nostre món.

Temes:

Consum