Apunt

Soc un ‘baby boomer’

La generació dels 44 als 66 anys no només va pagar pensions durant molts anys, sinó la sanitat

1
Es llegeix en minuts
Soc un ‘baby boomer’

Ballesteros / EPC

Abans que res, aviso: Soc un ‘baby boomer’. Soc d’aquests 14 milions de persones que avui tenen entre 44 i 66 anys, que ja han començat a jubilar-se i que ho continuaran fent massivament fins més enllà del 2040. En aquesta explosió demogràfica rau un dels problemes del sistema públic de pensions, segons el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, que va estar a punt de dinamitar la firma de l’acord entre el Govern central i els agents socials per a la primera part de la reforma de les prestacions. En teoria, la més fàcil. Probablement al dir que els ‘baby boomers’ haurien de cobrar menys o treballar més, tot i que després va matisar-ho, va dir el que pensava. Però aquest és un problema que cal resoldre entre els agents socials.

Gràcies als avantatges del sistema, fins ara, molts s’han retirat amb entre 61 i 63 anys, sense arribar a l’edat legal dels 65, que, després de la reforma del 2011, s’ha anat retardant fins als 67. Per això ara es prima continuar treballant i es desincentiva el retir avançat.

Notícies relacionades

Amb les seves cotitzacions, els ‘baby boomers’ no només han pagat molts anys les pensions, sinó despeses alienes que no es van separar del sistema totalment fins al 1999, com la sanitat. Amb aquesta solidaritat van finançar les carències d’un sistema fiscal que no cobria despeses i que va generar un enorme deute de l’Estat amb la Seguretat Social. I ara, en una situació amb beneficiaris amb drets a l’alça i menys cotitzadors amb salaris més baixos, els diuen que no hi ha prou diners per a les seves prestacions.

Per això, els sindicats proposen atacar per la via dels ingressos amb una contribució més alta de les empreses, ja que la part dels beneficis i rendes del capital en la riquesa nacional ha crescut més que la dels salaris, situats en una proporció similar a la dels anys 80. En tot cas, amb els problemes sorgits a la primera fase de la reforma, amb una ERC disposada a posar-ho difícil, veurem què passarà al negociar substituir el factor de sostenibilitat creat pel PP el 2013 i que pot minvar les prestacions. Aquí tots serem ‘baby boomers’.