El 4 de juliol i la vacuna

1
Es llegeix en minuts
El 4 de juliol i la vacuna

EFE

Quan Joe Biden va entrar a la Casa Blanca al gener va fixar el dia de la Independència, el 4 de juliol, com l’horitzó de la seva prioritat per derrotar el virus, portant almenys la primera dosi al 70% dels adults. Fa només un any no hi havia vacuna, la primera potència donava les pitjors xifres de contagi i mort del planeta sota un lideratge esperpèntic al qual les conseqüències devastadores de la pandèmia només servien si intuïen un potencial benefici. Un 67% ha rebut almenys una dosi, la promesa de Biden gairebé es compleix. Després el lideratge està fent la diferència. Tot i que estats de fort arrelament trumpista com Wyoming o Mississipí s’hi resisteixen, la immunització a tot el país ha superat els sondejos que auguraven que més de la meitat dels adults mai oferiria el seu braç per a la punxada. En la carrera per controlar el virus, els EUA vencen el món, però encara no la pandèmia.

Notícies relacionades

La immunitat de grup, fixada entorn del 70% de la població en funció de la velocitat de contagi del virus que va arribar de Wuhan, canvia amb les noves variants. Tenen noms grecs i sabem que la delta és mes ràpida i supera barreres més fàcilment. El contagi torna a pujar desproporcionadament entre els qui no estan vacunat. La delta està fent estralls no només a Europa, també a Austràlia i Nova Zelanda, països que havien aconseguit tallar la transmissió. Tot això fa que es fixi un 80% de la població com a mínim abans de cantar victòria i poder recuperar la idea d’immunitat de grup.

Una nova barrera obliga a continuar vacunant. La delta va aparèixer per primera vegada a l’Índia, i com en el cas de Wuhan, es va pensar falsament que allò s’aïllaria allà. Alfa, beta, delta, lambda... A aquestes alçades de pandèmia hauríem de tenir clares almenys dues coses: que ningú és immune fins que ho siguem tots, incloent aquí els joves i els que no tenen accés a les dosis. És urgent portar vacunes als països que no en tenen si no volem conèixer al complet l’alfabet grec abans d’acomiadar el virus.