Pros i contres

La trampa d’Ayuso

El discurs de la presidenta madrilenya conté bona part de les claus d’aquest populisme conservador que embasta els punts més dispars del planeta

1
Es llegeix en minuts
La trampa d’Ayuso

EFE / ZIPI

El discurs d’investidura d’Isabel Díaz Ayuso conté bona part de les claus d’aquest populisme conservador que embasta els punts més dispars del planeta. Carrega contra l’avortament i l’eutanàsia (després d’ostentar les xifres més punyents en pèrdues humanes per la pandèmia), perverteix el sentit de la paraula llibertat i simula defensar la classe treballadora a costa de definir els partits d’esquerres com elits privilegiades. Un discurs ple de trampes i mentides, d’arguments impossibles com defensar la pizza per als nens vulnerables. És el populisme del Brexit o de Trump, exposat amb aquesta exhibició de desvergonyiment i banalitat marca d’Ayuso. 

A l’instant, Casado apareix una mica més feble, més desdibuixat. A l’instant, l’esquerra té una mica més clar contra què combat. Un adversari que es va apuntalar amb la crisi de la socialdemocràcia i que s’alimenta dels errors del sistema, d’aquest ultraliberalisme que ha desencadenat la desigualtat. Una denúncia tramposa, que diu defensar les víctimes quan només vol mantenir i reforçar aquest sistema injust. Un discurs que despulla les dificultats de l’esquerra per plantar-li cara, aportar solucions i rescatar les seves víctimes.